Han efterlyser ett AI-center i Åbo – men det är lång väg till självkörande bilar överallt

Åbo borde ha ett center för artificiell intelligens (AI) som förenar kompetensen vid högskolorna med företagsvärlden.
Det säger Åbobon Peter Sarlin, vd för Silo AI, ett företag som beskriver sig som ett av Europas största privata AI-labb. Sarlin kommer från den akademiska världen och har fortfarande en stark koppling till den, bland annat som affilierad professor vid Åbo Akademi.
Åbo, och hela Finland, har mycket AI-expertis, säger Sarlin. Utmaningen är att behålla unga forskare efter att de doktorerat. Att erbjuda jobb för dem är en av Silos drivkrafter. Över 120 av de anställda har disputerat.
– Hos oss får man jobba i ett AI-team i världsklass och i industriledande projekt. Vi har medvetet rekryterat seniora experter, och för de yngre är det attraktivt att jobba med dem. Många IT-konsultbolag har fokus på andra teknologier, till exempel webbteknologi, och AI spelar en sidoroll. Men vårt fokus är snävt. Vi vill säkra att Europa har ett AI-flaggskepp där man på riktigt får jobba med avancerade teknologier.
Stora och lokala kunder
Silo AI har till exempel jobbat med förarassistanssystem, ADAS, och andra AI-applikationer för tyska, japanska och nordamerikanska biltillverkare.
För en teknologijätte, vars namn inte kan nämnas, har Silo bland annat utvecklat AI-algoritmer för att förbättra mobilkamerors bildkvalitet.
Ett 20-tal anställda har en längre tid jobbat på ett projekt för att utveckla en sökmotor ”i Googlestorlek”, där man med stöd av AI byggt sökfunktioner för text, tal och bild.
Samarbetspartnerna hittas ibland på nära håll. Den starka läkemedels- och biomedicinsektorn i Åbo har stor potential som sysselsättare av AI-experter, säger Sarlin. Tekniken kan användas till exempel inom cancerdiagnostik, vilket Silo hjälpt både biobanken i Åbo och nederländska Philips med.
I Åbotrakten har man även jobbat med den maritima sektorn, och företag som Rolls-Royce, Meyer och Royal Caribbean, bland annat gällande automatisering av fartygs styrning.
Gruvindustrin högintressant
En annan kund är Sandvik, som i Åbo tillverkar fordon för gruvindustrin. ÅU rapporterade nyligen att Sandvik ska utvidga sin produktion här och storsatsa på batteridrivna gruvmaskiner.
I samråd med industribolagen kan det skapas intressanta arbetsplatser, konstaterar Sarlin.
– Vi är bra på att attrahera unga forskare till Finland. Men efter disputationen eller postdoc-tjänster måste de ofta jaga tillfälliga tjänster vilket sannolikt betyder att de inte stannar kvar i Åbo. Det skulle vara värdefullt att bygga upp ett ledande forskningscenter här.
Sarlin påpekar att en mängd forskningsområden kan knytas till AI, och nämner professor Filip Ginter och hans labb vid Åbo universitet som forskar i språkteknologi.
På tal om Sandvik säger Sarlin att gruv- och skogsindustrin är exempel på branscher där visionen om helt självstyrande fordon enklast kan bli verklighet.
– Där jobbar man ofta ensam, utan andra människor i närheten, och full automatisering kan fungera. Där finns redan ganska mycket automatisering, men det finns potential för mer.
Även för fartygens del kan stora delar av resan automatiseras.

Lång väg till självkörande bilar överallt
När det gäller vanliga bilar säger Sarlin att olika system för förarassistans med hjälp av AI kommer att göra trafiken mycket säkrare. Men därifrån är steget långt till helt självkörande bilar.
– Det är en säkerhetsfråga. Det kräver oerhört mycket av tekniken att klara av alla specialfall. Självkörande bilar kan fungera bra i en viss stad, där man samlat in oerhörda mängder data om trafiken och omgivningen. Tar man de fordonen till en annan miljö funkar tekniken kanske till 99 procent, men det räcker inte.
Så länge vår infrastruktur inte är standardiserad blir det oerhört svårt att skapa självkörande bilar som fungerar överallt.
Olika väderklimat påverkar också, liksom det faktum att AI fortfarande lätt kan luras exempelvis när det gäller igenkänning av trafikmärken som fått en klisterlapp på sig, säger Sarlin.
– Om vi enbart hade självkörande bilar skulle det vara lättare att lösa. Blandningen av bilar som körs av människor och bilar som är självkörande är genast mycket svårare. Tesla är en pionjär som fått alla bolag att inse att vi måste satsa på tekniken. Men det är en stor skillnad mellan system som hjälper föraren och full automatisering. Man måste jobba vidare men vi har en lång väg att gå.
Satsar på Mellaneuropa
Fordons- och tillverkningsindustrin är stor i Europa. Med stöd av riskkapitalbolaget Altor håller Silo på att bygga upp närvaro i Tyskland och Beneluxländerna. Målet är kraftig internationell tillväxt under de kommande åren.
– Sedan vi grundades i slutet av 2017 har vi lite mer än fördubblat personalstyrkan varje år. Vi har gjort det genom lönsam tillväxt, och genom att faktiskt erbjuda ett mervärde med AI, vilket inte är självklart, säger Sarlin.
Han konstaterar att AI är väldigt hajpat, och inte behövs överallt. Och där AI kan ge ett mervärde måste det finnas en bra digital produkt i grunden, som AI kan förbättra ytterligare.
En sak som många tillverkningsföretag behöver hjälp med är kvalitetskontroll av produktionen. Här levererar Silo skräddarsydda system med exempelvis avancerade kameror, laser, anpassad belysning och kanske en robotarm som skjuter undan bristfälliga produkter.
All den information som kamerorna och sensorerna samlar in ska, liksom när det gäller självstyrande fordon, blixtsnabbt analyseras med hjälp av algoritmer.
– Beräkningarna kan ske i molnet eller på plats. Ofta är molnet för långsamt, och beräkningarna måste göras på plats. Men det ska ändå finnas en koppling till molnet, och kanske till företagets eget datasystem. Det blir snabbt väldigt komplexa system, säger Sarlin.
Erfarna
Varför väljer storbolag inte att ha AI-utvecklingen in-house?
– Ofta kan de inte bygga upp den tillräckligt snabbt. Vi kan, som ett av de största AI-servicebolagen i Europa, erbjuda över 120 disputerade AI-experter plus ungefär lika många ingenjörer och utvecklare. Vi hjälper bolagen både med att bygga de konkreta lösningarna och deras AI-kompetens.
Dessutom, påpekar Sarlin, saknar branschen standardiserade lösningar.
– Den är i ett väldigt tidigt skede. Då är det värdefullt för bolagen att ha en partner som Silo som jobbat med över 200 projekt. Som anställd hos oss ger det i sin tur ett mervärde att få arbeta med så varierande industriledande projekt.

Silo AI
- Grundades 2017 av bl.a. Peter Sarlin, Tero Ojanperä (ex-Nokia), Juha Hulkko (ex-Elektrobit) och Pargasbon Johan Kronberg (tidigare vd för PwC).
- Har haft kontor i Åbo sedan starten. I dag arbetar cirka 35 av bolagets drygt 240 anställda här.
- Åbokontoret finns i Electrocity på Artillerigatan 4 i Kuppis.
- Det största kontoret finns i Helsingfors. Bolaget har även kontor i Tammerfors, Jyväskylä, Uleåborg, Stockholm och Köpenhamn samt försäljningskontor i London samt i Palo Alto i USA.
- De flesta kunder finns utanför Finland. Bolaget håller på att etablera sig på plats även i Mellaneuropa.
- Hade i fjol en omsättning på drygt 12 miljoner euro, med en vinst på nästan 1,4 miljoner euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.