Han driver kiosk i funkismacken vid en av Åbo stads livligaste korsningar

För en månad sedan öppnade dörrarna igen till macken där som Nylandsvägen och Kaskisvägen i Åbo möts, en funkisbyggnad från 1954.
– Det var flera stamkunder som dök upp redan de första dagarna
Det säger Joni Kujanpää, som driver R-kiosken som nyligen öppnade i en av de mest trafikerade korsningarna i Åbo, säkert en av de mest synliga platserna för kioskverksamhet.
Stamkunderna, då? De kom från Kujanpääs förra kiosk, i ABC-macken vid Lillheikkilävägen. Den fick stänga då en annan företagare nu ska flytta in.
Kujanpää tycker det är skoj att bekanta kunder hittat också till den nya kiosken. Det här är faktiskt den tredje R-kiosken han svarar för, den första var i Nådendal.
Platsen avgör mycket hurdan klientel kiosken har, säger Kujanpää.
– I Nådendal var det tjugo sekunder mer tid per kund vid kassan. Här går snabbare i kassan, men det blir mer snack med kunder då de satt sig med sin kopp kaffe.
Somliga slänger käft ganska fritt, då får man svara på samma sätt, säger Kujanpää.
– Ibland undrar kunder när någon bakom disken inte synts på en tid, ibland är det vi som undrar varför vi inte sett någon på flera dagar. Var är Seppo, kan vi undra. och så är det någon av kunderna som kan berätta var han har varit.
Långa dagar för småbarnspappan
Kujanpää har precis avslutat sitt arbetsskift, men kan inte låta bli att fortsätta fixa lite: medan han snackar hinner han ta en trasa och torka bordet där som kaffetermosarna finns. Så ordnar han tipsblanketterna på Veikkaus-bordet, så där i förbifarten.
– Det har varit tuffa tre veckor då vi startade, medger han.
En normal vecka betyder femtio arbetstimmar, men då någon är sjuk får Kujanpää ibland själv hoppa in. Det jobbiga med det är att han är pappa till två barn, 3,5 och 1,5 år gamla.
– Längtan hem kan bli svår då det ibland blir överlånga arbetsskift.
Egentligen skulle inte Kujanpää alls styra in på en bana kioskföretagare. Han jobbade på kiosk efter gymnasiet och efter armén men så siktade han på yrkeshögskola och socionomexamen.
Vid sidan av den gick Kujanpää också en R-kiosk-företagarkurs. Den var bra att ha i bakfickan, tänkte han.
– Jag hade bara kommit halvvägs i utbildningen, då jag fick ett samtal av regionchefen som sade att det skulle finnas en kiosk åt mig.
Nu är alla franchiseföretagare
Det var så allt började, 2016, Nådendal. Därefter Lillheikkilävägen. Och när hyreskontraktet gick ut där, dök Teboilstationen lämpligt upp. Pusselbitarna har liksom bara fallit på plats, menar Kujanpää.
Kedjan har förändrats mycket efter att den norska familjeägda företagsgruppen Reitangruppen tog över. Nu drivs kioskerna av 450 franchisingföretagare, tidigare drev företaget själv hälften av sina kiosker. Kujanpää gillar själv att vara franchiseföretagare, då marknadsföring och mycket annat sköts av kedjan, jämfört med om han varit ensamföretagare.
R-kioskerna har också blivit fler. Förra veckan öppnades en R-kiosk i Åbo busstation, som länge varit stängd. Kujanpää pekar också på hur kioskerna marknadsförts, med sloganen ”Finlands största kafékedja”.
– Det här har många kunder undrat över, men så förklarar jag.

Steget från tidnings-, spel- och godiskiosk till kafé och snabbmat tar tid. Det samma gäller då man ska få folk att få upp ögonen för något nytt, menar Kujanpää.
– Vi har alla lite tunnelseende. Vi märker kanske att något nytt har öppnat vid vägen, men så tar det ändå en tid innan vi verkligen hajar till.
Kujanpää är förtjust i byggnadens formspråk. De ursprungliga runda funkisformerna finns kvar trots att den ursprungligen mycket strama byggnaden har förstorats i något skede och senare också fått tak över pumparna.
Det gula bandet med kiosklogon är faktiskt det längsta i Finland, säger Kujanpää. Former och ljus för faktiskt tankarna till Edward Hoppers ikoniska oljemålning ”Nattugglor” (”Nighthawks”) från 1942.
– Du borde se det här på kvällen, då allt är upplyst.
Norsk ägare
1910: Otava, Sanoma, Uusi Suometar, Hufvudstadsbladet och några andra företag grundar bolaget Rautatiekirjakauppa, Järnvägsbokhandlarna. Året därpå öppnas de första järnvägskioskerna.
1933: Verksamheten utvidgas till andra platser än järnvägsstationer. Nu säljs också tobak och godis.
1958: Varumärket ”R-Kioski” lanseras, kiosker öppnas allt oftare också i nya köpcentrum.
2012: Sanoma-gruppen säljer R-kioskkedjan och Rautakirja-varumärket till norska Reitan Convenience, som har en marknadsledande position inom kioskförsäljning i alla elva länder där företaget verkar.
Källa: Wikipedia
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.