Förflytta dig till innehållet

Hamnen – en möjlighet för dåligt presterande Åbo

Antalet passagerare i Åbo hamn minskade med över två miljoner i fjol, kunde man läsa i ÅU tidigare under veckan. Ljuspunkten i hamnens verksamhet är godstrafiken som ökade med 14 procent.

Åbos stora framtidsprojekt bygger på visionen att antalet Åbobor ska öka fram till år 2050. Enligt Åbo stads egen prognos, ska staden ha 250 000 invånare år 2050. Stadens egen prognos är högre än prognoser gjorda av andra aktörer.

De preliminära befolkningssiffrorna för år 2020 visar att Åbos tillväxttakt fallerar. I slutet av år 2020 hade Åbo 194 488 invånare, vilket är en ökning med 1 526 personer under år 2020. Siffran är tagen från Åbo stads webbsidor. Denna siffra är inte ännu slutlig och den verkar variera en aning, beroende på källa.

Ökningen av invånarantalet i Åbo kommer från två faktorer, invandring gav 934 nya invånare och flyttning mellan kommuner gav 655 nya invånare. Antalet födda är däremot en stor utmaning för Åbo.

Materialet som innehåller befolkningssiffror för år 2020 är relativt digert och därför är en uttömmande analys svår att göra i detta sammanhang. Men genom att lyfta upp några jämförande siffror, kan man se att Åbos tävlingsform i den kommunala tävlingen om invånare är dålig.

När man granskar år 2020 ska man ha klart för sig att coronaepidemin har satt sina spår i statistiken. Den kommun som i fjol hade den största utflyttningen, då man jämför nettoflyttning mellan kommuner, är Helsingfors. Det här torde aldrig tidigare ha hänt. Trots detta ökade Helsingfors med 3 861 invånare. Orsaken till ökningen är invandring och naturlig befolkningsökning via antalet barn.

Åbo måste bli bättre på att hantera utvecklingsprojekt för att klara sig i kampen om invånare. I dag uppvisar Åbo en tillväxt som är för svag. Orsakerna till Åbos dåliga kommunala kondition är många. Det som beskriver Åbo är att de politiska processerna får lika mycket utrymme som själva sakfrågan. Städer och kommuner där politiken i sig blir viktigare än de frågor politikerna behandlar, har svårt att hänga med i utvecklingen. Framför allt får dylika kommuner och städer långa kommunala processer. Långa processer gör att många aktörer och investerare söker sig till andra orter.

Siffrorna visar tydligt att Åbos grannkommuner klarar sig bättre än Åbo. Nettoflyttningen mellan kommuner visar nästan beklämmande siffror för Åbo. Nettoinflyttningen mellan kommunerna var positiv för Åbo, S:t Karins och Reso. Nettoinflyttningen till Åbo var 655 personer, till S:t Karins 625 personer och Reso 241 personer.

Med tanke på att Åbo är betydligt större än S:t Karins och Reso, kan man konstatera att Åbos siffra på skolbetyget i ämnet inflyttning skulle vara högst 6.

Vad ska Åbo göra för att få en bättre betygssiffra i framtiden? Vilka är Åbos framtida trumfkort i kampen om invånare?

Åbo hamn är en av de största möjligheterna för staden. Hamnens verksamhet är en sak och de kringeffekter som hamnen skapar är en annan. Coronaepidemin har starkt lyft fram Åbo hamns strategiska betydelse för Finland. Genom att stärka Åbo hamn stärker Åbo sin och hela regionens position som Finlands port mot Norden och Europa.

En hamn innebär många utmaningar gällande infrastruktur, logistik och miljö. Men i Åbo finns det möjligheter att bygga på redan befintliga lösningar. För att utveckla Åbos och hela regionens dragningskraft måste Åbo hamn och Nådendals hamn förena sina krafter. Tillsammans är dessa hamnar betydligt starkare än man är på egen hand.

Åbo hamns omsättning år 2019 var 24 miljoner euro och Nådendals hamns omsättning var 7 miljoner euro. Vill man jämföra med något kan man konstatera att Hangö hamns omsättning var 18 miljoner euro. Mäter man lönsamhet var Hangö i klart bättre ekonomisk form.

En gemensam framtid för hamnarna i Åbo och Nådendal har ett stort hinder. Problemet är att bolagen har politiskt valda styrelser. Med detta upplägg får lokalpolitiken en för stor betydelse, utvecklingen och affärsverksamheten blir i värsta fall lidande.

En fusion av hamnarna i Åbo och Nådendal skulle skapa tillväxt i hela regionen. Nestes nedskärningar i Nådendal kan skapa tillväxt i hela regionen, om man är kapabel att hitta nya regionala lösningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter