Halt väglag utmanade bilister på Kimitoön – ”Halkan överraskade oss lite” säger entreprenör med trasig lastbil i Västanfjärd

Riktigt besvärligt före bjöd början av veckan på i hela landskapet, så även på Kimitoön.
Halkan, och speciellt dess följder, syns hos Timo Pohjavirtas verkstad med tillhörande bärgningstjänst i Vreta. Han vittnar om många dikeskörningar på Kimitoön det senaste dygnet.
– Då väderleken plötsligt ändrar hinner vägunderhållet inte med, säger Pohjavirta.

Halkan och snöstormen i torsdags har gett honom ett tiotal bärgningsuppdrag. Enligt Pohjavirta orsakas dikeskörningarna ofta av att föraren väjt för mycket vid möte.
För Pohjavirta tar det en kvart till en halvtimme att få upp en bil ur diket då han väl är på plats med sin bärgningsbil.
– Men det kan ta tid att komma fram. I går gick det fyrtio kilometer i timmen till Västanfjärd. Det var halt och vägen var bara delvis sandad.
Kimitoön har även en annan bärgningsentreprenör och dessutom rycker bärgningsbilar från större städer ut till ön vid behov. De flesta av Pohjavirtas uppdrag finns på Kimitoön, men också i grannkommunerna.
Även sträng kyla ger bärgningsbilen jobb
Utöver halt väglag är det främst tekniska fel på bilarna som sysselsätter bärgningsbilen. Till exempel fick Pohjavirta vid den stränga kylan uppdrag som handlade om tomma bilbatterier och frusna bromsar. Även efter hjortdjurskrockar kan han behöva rycka ut.
– Den här bilen skaffade jag för två år sedan, efter att jag sålt den senaste 2014, säger Pohjavirta och visar på den röda bärgningsbilen som står på gården vid verkstaden.
I sin bilverkstad gör Pohjavirta försäkringsarbeten, som målningar och plåtarbeten. Bärgningstjänsten är ett välkommet tillskott för företaget.
Problem i Nivelaxbacken på måndagskvällen
En av dem som drabbades av det hala väglaget på Västanfjärdsvägen på måndag kväll är Anne Andersson, som då skulle ta sig hem till Kimito från jobbet i Lammala.
Ensam ville hon inte ge sig ut på den glashala vägen i mörkret utan bestämde i god tid att förlita sig på taxi för att komma hem. De tre första chaufförerna hon ringde vägrade ställa upp, den fjärde kom.
Hemresan tog en timme i stället för de sedvanliga 20 minuterna. Problemet visade sig bli den då osandade Nivelaxbacken i närheten av Västanfjärds skola.
– Tre gånger fick chauffören backa ner för hela backen och ta fart på nytt, säger Andersson.
”Hur kan det få vara så här?” frågar hon i ett inlägg på sociala medier och tänker speciellt på svårigheterna för eventuell räddningspersonal att ta sig fram.

Barnen kom tryggt till skolan
Vid sjutiden på tisdagsmorgonen då skolbussen skulle iväg var väglaget under kontroll igen på Västanfjärdsvägen, som då var sandad. Det här enligt chauffören Jani Launokorpi som kör bussen längs Västanfjärdsvägen och mot Illo, Brännboda och Vestlax.
Inte heller på måndag eftermiddag hade han några problem, eftersom det då inte blivit halt ännu, utan det var mest snö och slask som fanns på vägen.
– Jag har kunnat trafikera rutten enligt tidtabell. På tisdagen blev bussen några minuter sen, eftersom jag körde sakta där det var isigt. Men några problem blev det inte. Det viktigaste är att barnen kommer tryggt till skolan, säger Launokorpi.
Tuffa dagar för entreprenörer i Västanfjärd
För vägunderhåll på alla statliga vägar på Kimitoön (förutom huvudvägen Dragsfjärdsvägen) svarar entreprenörerna Oscar och Benjamin Hagman från Västanfjärd. En underleverantör och några inhoppare har de som hjälper dem.
ÅU når Oscar Hagman vid 10-tiden på tisdagen, då han håller på att sanda Pedersåvägen. Efter det hoppar en avbytare in och Hagman får ta paus efter mer än trettio timmar vägskötsel utan uppehåll.
Det senaste dygnet har bjudit på utmaningar i vägunderhållet och det är så gott som omöjligt att ha alla vägar i skick samtidigt.
– Innan halkan löstes den packade snön på vägarna upp och det blev slaskigt. Det måste plogas bort. I går kväll bildades ett islock över vägarna då vi redan startat sandningen. Sanden blev under isen, så det blev att sanda på nytt.

Hagman säger att man lyckats få vägarna i ganska bra skick under natten till tisdagen, men då gick lastbilen sönder och entreprenörerna måste förlita sig på en enda traktor för arbetet.
Nya delar till lastbilen finns inte på orten. Därför blev sandningen försenad.
– Halkan överraskade oss lite, säger Hagman och syftar på att sörjan på vägarna snabbt slog över till halka.
Ytterligare en utmaning är att Hagmans inte på eget initiativ kan ge sig ut för att sanda då det ser ut att behövas. En order från beställaren YIT krävs om vilka åtgärder man ska ta till på vägarna.
– Vi har inte fria händer, det är ju YIT som betalar bland annat sanden, säger Hagman.
Det är verkligen tråkigt att YIT inte litar på de duktiga entrepenörernas egna förmåga att se åtgärdsbehovet då de dessutom bor på orten!