Hälsovårdscentralerna föreslås bli kvar i Hangö och Ekenäs – degradering i Karis

I välfärdsområdesdirektören Sanna Svahns förslag till servicenätverk i Västnyland bevaras vissa hälsovårdscentraler medan andra blir närhälsostationer eller stängs.
Enligt förslaget ska finnas femton hälsostationer och sju närhälsostationer på området.
Hälsostationernas omfattande tjänsteutbud förblir som det är nu. Närhälsostationerna har ett mindre serviceutbud, men alla närhälsostationer erbjuder minst läkar- och sjukskötartjänster.
– På närhälsostationerna kan man utöver läkar- och sjukskötartjänster även till exempel erbjuda rehabiliteringstjänster, mentalvårds- och missbrukartjänster, munhälsovårdstjänster och socialtjänster, säger Markus Paananen, serviceområdesdirektören för gemensamma social- och hälsovårdstjänster.
Ingås, Karis och Sjundeås hälsovårdscentraler skulle bli mindre närhälsovårdsstationer, Pojos skulle stängas, medan man på andra håll skulle ha mer hälsovårdsstationer med en mer omfattande service, bland annat i Ekenäs och Hangö.
En del av vårdavdelningarna, som i folkmun kallats för bäddavdelningar, ska enligt förslaget i framtiden syssla med rehabiliterande bedömningsperioder.
I förslaget skulle Hangös och Högfors vårdavdelningar börja genomföra rehabiliterande bedömningsperioder.
Vårdavdelningarnas verksamhet koncentreras till närheten av sjukhuscampus. Utvecklingen av sjukhustjänster görs i nära samarbete med HUS-sammanslutningen.
Wickström missnöjd
Riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) som är andra vice ordförande i Västra Nylands välfärdsområde sväljer inte förslaget med hull och hår.
– Förslaget väcker väldigt många frågor hos mig. Det är bra att man vill bevara närtjänster i alla kommuner men vad innebär en närhälsovårdsstation? Jag vill veta vilken service som konkret ska ordnas i kommunerna. I förslaget går man nu mer åt landsbygden och de mindre orterna . Enligt förslaget skulle närmaste hälsovårdsstationer med omfattande service finnas i Lojo, Ekenäs och Kyrkslätt. Samma gäller för Sjundeåborna och Karisborna. Raseborgs sjukhus jour ser ut att bli en akutmottagningsjour med öppet klockan 8–20. Förslaget är flummigt, tycker Wickström i ett pressmeddelande.
– Vi måste jobba även för servicen på landsbygden och servicen på svenska. Förslaget är inte lika radikalt som vi sett på andra håll i Finland. Det kan ses som en positiv sak. Men som sådant är jag inte redo att godkänna det. Nu krävs en noggrann helhetsbedömning, säger Wickström.
Beslut i juni
Den 25 mars 2024 skickas förslaget på remiss till regionens kommuner och andra viktiga intressentgrupper. Vem som helst kan kommentera förslaget i tjänsten Dinåsikt.fi.
Samtliga förtroendevalda inom välfärdsområdet kommer att kunna diskutera förslaget mer ingående under seminariet för välfärdsområdets förtroendevalda den 16 april 2024.
Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté i Västra Nylands välfärdsområde kommer att diskutera förslaget i maj.
Avsikten är att välfärdsområdesfullmäktige ska fatta beslut om riktlinjerna för utvecklingen av nätverket av tjänster den 11 juni 2024.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.