Hälsoenkät: Barn och unga i Åbo tycker att de mår bra
ÅU-foto


Åbobarn mår bra. Enligt THL:s enkät upplever de flesta barn och unga i Åbo att de mår bra. ÅU-foto
De flesta barn och unga i Åbo tycker att de mår bra. I Åbo tycker man också om att gå i skola och stämningen i klasserna uppmuntrar till att uttrycka sin åsikt. Det framgår av den nationella hälsoenkäten Hälsa i skolan 2017, som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gjort.
Oroväckande i Åbo är dock ökad övervikt bland barn och unga och de ringa påverkningsmöjligheter som de upplever att de har i frågor som gäller skolgången.
I Åbo besvarades enkäten av sammanlagt 6 979 barn och unga. För första gången besvarades enkäten nu av barn i årskurs 4 och 5 och deras föräldrar. Dessutom deltog eleverna i årskurs 8 och 9 i grundskolan och studerande i första och andra klassen i gymnasier och yrkesläroanstalter i enkäten.
I Åbo tycker de som har svarat på enkäten om att gå i skola och modet att ge uttryck för sin egen åsikt ökar med åldern.
Även lärarna uppmuntrar mer än tidigare till att ge uttryck för den egna åsikten. De unga upplever att de får påverka mer när det gäller evenemang som ordnas i skolan än vad gäller skolarbetet eller planeringen av raster. Pojkar upplever sig höra starkare till klass- och skolgemenskapen än flickorna i de äldre svarsgrupperna. När det gäller lågstadiebarnen spelar könsskillnaderna inte en lika stor roll.

Delaktighet. Ett tema för skolorna i Åbo i år är delaktighet. Foto: Emma Strömberg.
Inom bildningsväsendet har delaktigheten lyfts fram som viktigast i undervisningen:
– Ett av huvudtemana för skolåret är delaktighet. I Åbo har det utsetts delaktighetskoordinatorer för skolstadienivåerna som handleder och aktiverar skolorna, säger Tommi Tuominen, direktör för serviceområdet för grundläggande utbildning.
I stadens ungdomstjänster förstärks delaktigheten genom att de unga tas med i planeringen. Två projekt som ökar delaktigheten har också kommit igång: projektet #mäliikun- och projektet Osallistuva budjetointi nuorisopalveluissa (Delaktig budgetering i ungdomstjänsterna).
I Åbo upplever både barn och unga att deras hälsotillstånd är bättre än i det övriga landet. Av barnen i lågstadiet upplever endast 6,7 % att deras hälsotillstånd är medelmåttigt eller sämre. Motsvarande siffror i högstadiet är 16,8 %, i gymnasiet 16,9 % och i yrkesläroanstalter 21,6 %.
I Åbo rör de unga på sig oftare jämfört med resultaten för hela landet. I Åbo finns det också färre överviktiga unga än i hela landet. Anmärkningsvärt är att övervikten har ökat bland unga både i Åbo och i hela landet sedan 2013. Pojkarna är oftare överviktiga än flickorna.
Jämförelsen av olika skolstadier visar på att man i gymnasierna i Åbo är mest bekymrad över den egna sinnesstämningen. Den här trenden är likadan i hela landet. Flickorna är tydligt mer bekymrade om sin sinnesstämning än pojkarna.
De unga berättar att de i skolan har fått mest hjälp för sitt välmående av skolhälsovårdaren. Flickorna förväntar sig mera hjälp av psykologerna, medan pojkarna förväntar sig hjälp av kuratorerna.
Läs mer: www.turku.fi/sv/halsaiskolan2017
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.