Förflytta dig till innehållet

Håll Skärgården Ren får bonuspengar för nya septikstationer – ”Skräckfilm” visar hur illa Skärgårdshavet mår

Skärmdump
en död havsbotten
Jaakko Ruola varnar känsliga tittare för den "skräckfilm" han har filmat under Skärgårdshavets yta.

I måndags publicerade fotografen och filmmakaren Jaakko Ruola ett 35 sekunders långt filmklipp på Facebook. Han kallar filmen för en skräckfilm från Skärgårdshavet och varnar känsliga tittare.

– Jag har i många år filmat och fotograferat Skärgårdshavet. Ni ville jag göra en chockerande film för att väcka beslutsfattarna och allmänheten och visa dem hur det ser ut under ytan. Jag hoppas att alla nu förstår att vi måste vidta alla tänkbara åtgärder för att minska på utsläppen och på så sätt rädda vårt unika hav.

I festtalen tals det vitt och brett om hur illa Skärgårdshavet mår och hur viktigt det är att skrida till åtgärder och minska på utsläppen som sätter fart på övergödningen.

En delorsak till den bedrövliga situationen är att vissa båtförare fortfarande tömmer sina septiktankar i havet. Det beror kanske inte alltid på okunskap eller lättja utan på att det finns för få tömningsstationer i Skärgårdshavet.

En flytande tömningsstationArkiv/Monica Forssell
I Skärgårdshavet finns 13 flytande septikstationer. Den här finns utanför gästhamnen på Själö.

Nu ska det bli en ändring på den saken. Miljöministeriet har beviljat Håll Skärgården Ren en bonuspeng på 235 000 euro som används till att köpa fyra flytande tömningsstationer, två till Skärgårdshavet, två till Saimen.

Förutom bonuspengen får föreningen 430 000 euro i verksamhetsbidrag.

Pengarna kommer väl till pass, säger Aija Kaski, verksamhetsledare för Håll Skärgården Ren.

– Vi har kontaktat ministeriet och berättat att det råder brist på tömningsstationer. Enligt lagen måste alla hamnar med över 25 platser ha en station, men det är många som försummar det och allt för ofta är de inte i skick då behövs. Men vi vill förstås att så lite avloppsvatten som möjligt släpps ut i havet.

– Båtfolket har också efterlyst flera stationer och det är bra att vi nu kan svara på deras rop.

Hur stor del av båtfolket tömmer fortfarande sina tankar i havet?

– Det vet vi inte, men det minskar nog för varje år som går. Folk har blivit mer medvetna om vilka följder det har att släppa ut näringsämnen i havet. Man försöker nog undvika det in i det sista, men det är ju inte trevligt om tanken svämmar över.

En kvinna vid ett skrivbord.Arkiv/Monica Forssell
Aija Kaski är verksamhetsledare för Håll Skärgården Ren. Hon tömmer hellre sin avloppstank i en flytande septikstation än i en på land.

En orsak till att båtfolket slarvar är att de landbaserade stationerna som är ansluta till det kommunala avloppsnätet eller till en tank ofta är placerade längst inne i hamnen dit är det lätt att komma med en servicebil.

Det betyder att det kanske finns en förbindelsebåtsbrygga, bränslebrygga eller butiksbrygga i närheten och att det är krångligt att angöra tömningsbryggan i synnerhet om man är ovan med sin båt eller om man är ensam.

Därför föredrar Kaski att tömma sin septiktank vid en flytande station.

– Det är världens enklaste sak att förtöja vid dem. De är stadiga, det är sällan trängsel vid dem och det finns gott om manövreringsutrymme runt stationerna.

Till slut ger Aija Kaski ett tips till alla båtförare.

– Töm alltid din tank då du har möjlighet och vänta inte tills den är full. Det lönar sig att tömma tanken även om där finns endast lite avloppsvatten och det kostar ingenting.

Var de nya stationerna ska placeras är ännu oklart. I sommar ska HSR utreda var behovet är störst och senast nästa sommar ska stationerna vara på plats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter