Förflytta dig till innehållet

Hälften av Pargas IF:s sparade snö överlevde sommaren – ”En positiv överraskning med tanke på hur varmt det var”

Regnet duggar lätt över Finby skidstadion i Pargas. Temperaturen ligger kring 6–7 plusgrader. Trots det är Pargas IF:s skidsektion i full färd med att preparera det första skidspåret.
Det är möjligt tack vare att förra vintern var så lång att en del av konstsnön kunde sparas på hög.
Snön har legat inpackad under ett sågspånslager som skyddar mot värmen. Nu är två traktorer med släp och en grävmaskin sysselsatta med att lägga ut snön på banan.
Av de 4000 kubikmeter som sparades finns nu ungefär hälften kvar. Det är lite mindre än vad man ursprungligen hoppades på, men med tanke på sommarens värmebölja är skidsektionens ordförande Patrick Johansson och vice ordförande Niclas Westerlund ändå nöjda.
– Jag var nog skeptisk ett tag, när det var närmare 30 grader varmt så gott som varje dag. Man såg hur högen krympte hela tiden, så det var en glad överraskning när vi tog bort sågspånet och det visade sig vara så här mycket kvar, säger Johansson.
I mer normala förhållanden räknar med ett svinn på 25-35 procent av snön. Westerlund påminner ändå om att knappt någon sparar snö så här långt söderut. Han berättar att det har gjorts en gång på Åland, men att det spåret smälte bort nästan direkt.

En kilometer skidåkning fram och tillbaka

Det som finns kvar av snöhögen räcker till ett skidspår på närmare en kilometer fram och tillbaka. Det ska pistas klart i morgon eller senast i helgen, vilket betyder att Pargasborna får bege sig ut i spåret på hemmaplan mer än en månad tidigare än i fjol.
– Vanligtvis brukar vi kunna öppna efter årsskiftet. Fram tills dess skidar föreningens juniorer antingen i norra Finland eller i skidtunneln i Pemar, så det är säkert uppskattat bland dem att redan nu få skida utomhus hemma, säger Johansson.
Trots att temperaturen ligger en bra bit över noll menar Johansson och Westerlund att det är en bra tidpunkt att lägga spåret. Snön har legat hårt packad och är svår att bearbeta i minustemperatur.
Dessutom utlovas minusgrader till helgen, vilket betyder att spåret förhoppningsvis hålls kvar.
Hur skiljer sig fjolårssnön från ny snö?
– Den är mer isig och grovkornig, men den enda skillnaden som skidåkare är att man behöver klister för att få fäste. Man glider bra, säger Westerlund.

Samarbete med staden och lokala sponsorer

Kostnaderna för snölagringsprojektet ligger kring 10 000–15 000 euro, vilket föreningen på egen hand inte hade haft råd med. Tack vare draghjälp av lokala sponsorer och samarbete med Pargas stad har kostnaderna för föreningen blivit mycket lägre.
Spåret är öppet för allmänheten då det inte används för tävlingar.
– Den största kostnaden är sågspånet, men det kan återanvändas om vi bestämmer oss för att göra det här på nytt, berättar Westerlund.
Kommer ni att göra det?
– Det beror helt på hur mycket snö det kommer i mars. Vi får se då, säger Johansson.

Första tävlingen den 12 december

Skidspåret sätts på prov den 16 december, då Pargas IF ordnar en nationell tävling i Finby. Den lagrade snön är dessutom en extra säkerhet inför Finlandssvenska skidmästerskapen, som arrangeras av Pargas IF i februari.
Utöver den lagrade snön har man redan hunnit producera en mindre hög ny konstsnö för att lappa och fylla på i spåret.
Så fort temperaturen sjunker till cirka fyra minusgrader sätts de två snökanonerna igång igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter