Hälften av de gamla torgstenarna ska återanvändas på Salutorget – resten sparas till andra platser

Gårdagens nyhet om att Salutorget i Åbo ska beläggas med kinesiska gatstenar har fått många att fråga var torgets gamla stenar kan vara.
Janne Laine, projektchef för förnyandet av Salutorget, har svaret:
– De gamla stenarna finns kvar. En del av dem kommer att bearbetas och återbördas till torget, säger Laine.
Återanvändningen av stenar är en del av planen ”Skärgårdens hjärta”, visionen för hur Salutorget i Åbo ska se ut i framtiden.
Hälften behövs på torget
Alla de gamla stenarna från torget behövs inte då man skapar den nya designen med olika typer av stenar. Där som de gamla torgstenarna täckte en yta på cirka 11.000 kvadratmeter, behövs nu cirka 5.000–6.000 kvadratmeter, säger Laine.
Stenarna ska också bearbetas för att sitta rätt i den nya miljön.
– De bearbetade stenar som eventuellt blir över från Salutorget kan man använda i gator och parker på andra ställen i staden.
De gamla stenar som nu inte kommer att bearbetas ska hållas kvar i lager för att senare användas på andra platser, säger Laine.
– En tanke har varit att exempelvis Granitborgsgatan på Kakolabacken kunde beläggas med stenar.
Enbart på den gatstumpen behövs i så fall stenar för en yta på över tusen kvadratmeter.
Måste kapas för att passa rätt
Arbetet med att gräva upp Salutorgets stenläggning skedde i augusti 2018. Då avslöjades rester av stadens gatumiljö från 1700-talet. Redan då uppgav staden att stenar kan återanvändas, kanske också vid Åbo slott.
Salutorgets gamla stenar är helt enkelt för värdefulla för att slumpas bort, säger Laine.
Gatstenar är till och med så dyra att sådana ibland stjäls. I Helsingfors skedde 2006 en fräck stöld mitt i centrum, ett gatstensparti som väntade på att läggas ut.
Varför kan då de gamla torgstenarna i Åbo då inte återanvändas som sådana, utan att först bearbetas? Orsaken är att det nya Salutorget kommer att bli uppvärmt.
De gamla stenarna har olika mått, vilket inte hade en betydelse då de kunde justeras genom att knackas djupare ned i marken. Nu måste de kapas så att de både lägger sig jämnt ovanpå den nya uppvärmningstekniken och erbjuder en planare torgyta än förr.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.