Förflytta dig till innehållet

Hajpen för autonoma fartyg har mojnat — branschen fokuserar nu på att utveckla fjärrstyrda fartyg

Anton Westerlund. Foto: J-O Edberg


Hajpen som uppstått kring autonoma fartyg inom sjöfarten har avtagit.
Marinindustrins intensiva marknadsföring och de uppskruvade förväntningarna när det gäller utvecklandet av helt obemannade fartyg har nu tonats ner.
Aktörerna i branschen har omvärderat tidtabellen och målen när det gäller övergången till helt obemannade fartyg, framförallt inom den internationella sjöfarten.
– Utvecklingen går inte så snabbt som man tidigare uppskattat. Det beror på att det tar tid att utarbeta internationella regelverk för autonoma fartyg. Det handlar bland annat om sjösäkerhet och hur man definierar autonoma fartyg i förhållande till traditionella fartyg, säger Anton Westerlund.
Westerlund är chef Kongsbergs forskningsenhet i Åbo där man utvecklar system för fjärrstyrda och autonoma fartyg.
Ämnet diskuterades vid sjöfartsmässan i Åbo på torsdagen.
Norska Kongsberg som i våras tog över verksamheten av Rolls-Royce är en av tre stora aktörer på marknaden när det gäller utvecklandet av smarta system för fartyg. De två övriga är Wärtsilä och ABB.
Eftersom det är komplicerat och tidskrävande för internationella sjöfartsorganisationen IMO att utveckla regelverk för autonoma oceangående fartyg satsar branschen nu på att utveckla smarta fartygssystem som går att anpassa till sjöfartsreglerna i ett enskilt land.
Det gör att man fokuserar på mindre fartyg samtidigt som tyngdpunkten i den tekniska utvecklingen flyttats från autonoma till fjärrstyrda fartyg.

Illustration över fjärrstyrda cotainefartyget Yara Birkeland. Bild: Kongsberg


– Just nu ligger utvecklandet av autonoma fartyg längre bort i tiden. I stället fokusera man på de fjärrstyrda fartygen som styrs från land. De kan vara antingen bemannade eller obemannade, säger Westerlund.
Det handlar närmast om bogserbåtar och landsvägsfärjor. Smarta system har testats bland annat på Finnferries landsvägsfärjor.
När det gäller utvecklandet av fjärrstyrda system för bogserbåtar samarbetar Kongsberg med en utländsk operatör.
Enligt Westerlund kommer systemet att kunna tas i bruk 2020 eller 2021.
– Systemet kan implementeras både i befintliga fartyg och i nybyggen, säger han.
På tal om nybyggen utvecklar Kongsberg smarta system för konstgödseltillverkaren Yaras nya containerfartyg Yara Birkeland.
Fartyget byggs för transport av konstgödsel från Yaras fabrik i Norge till två utskeppningshamnar vid norska kusten. Transporterna går längs fjordar.
– När fartyget tas i bruk blir det det första fjärrstyrda containerfartyget i som tas i kommersiellt bruk. Det förses med en teknik som gör att det gradvis kan omvandlas till ett obemannat autonomt fartyg, säger Westerlund.

Sinikka Hartonen. Foto: J-O Edberg


Hos rederierna i Finland följer man aktivt med utvecklingen.
Sinikka Hartonen, ledande sakkunnig i frågor om miljö och teknologi vid organisationen Rederierna i Finland, säger att det finns både möjligheter och risker som alltid när ny teknik utvecklas och de förändrar hur människor arbetar.
–De autonoma fartygen introducerades med stor hype men diskussionen ligger nu på en mera realistisk nivå. Man inser att fartygen behöver besättningen ombord också i framtiden och att tekniken utvecklas för att stöda besättningen i navigeringen och i andra operationer. På det viset blir sjöfarten effektivare och tryggare, säger Hartonen.
Hon säger att intresse finns hos rederierna för att testa ny teknologi som effektiverar sjöfarten.
Också myndigheterna är intresserade.
– Traficom och andra finska myndigheterna som vi samarbetar med är öppna för den nya utvecklingen. Ett bra samarbete gynnar hela det maritima klustret. I Finland har vi stark teknisk kunskap och det är en av våra konkurrensfördelar, säger Hartonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter