Haavisto: finländare i Afghanistan bör avlägsna sig omedelbart – ”Hade inte trott att situationen skulle eskalera så snabbt”

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) uppmanar finländare som rör sig i Afghanistan att omedelbart avlägsna sig från landet.
– Det är högsta prioritet att se till att de finländare som befinner sig i Kabul går trygga, säger Haavisto i ett möte med pressen på söndagen.
För tillfället befinner sig de talibanska trupperna i utkanten av Kabul, säger Haavisto. Människor i Kabul kan i alla lägen inte längre röra sig fritt mellan de olika stadsdelarna.
– Jag hade på fredagen inte trott att situationen skulle eskalera så här snabbt, i internationella uppskattningar har man talat om veckor eller månader innan talibanerna attackerar Kabul, säger Haavisto.
Svår situation
Kabul är den sista stora staden i Afghanistan som ännu inte erövrats av talibanerna.
– Situationen är en utmaning när det gäller det beslut Statsrådet fattade förra veckan om att trygga den egna ambassadens anställda och dessutom erbjuda skydd i Finland för 130 personer med afghanskt ursprung.
På grund av säkerhetsskäl ger han ingen exakt information om hur många finländare som befinner sig i Afganistan. Ett antal personer har anmält att de reser i landet, det handlar enligt Haavisto dock inte om ett stort antal personer.
– Vi har ett antal finländare i Afghanistan, ambassadens personal medräknad. Vi har försökt vara i kontakt med alla de finländare som befinner sig i landet.
Om någon ännu är ute och reser i Afghanistan oanmäld uppmanar Haavisto personerna att ta kontakt med Utrikesministeriets jour.
Ambassaden ännu öppen
Den finländska ambassaden i Kabul är fortfarande öppen. Också om personalen evakueras betyder det inte att ambassaden stängs helt. Just nu förändras situationen timme för timme, enligt Haavisto.
– Hur det går med ambassaden beror långt på hurdan den nya regimen är.
Enligt Haavisto är flygplatsen i Kabul ännu aktiv, men fortsättningen hänger på en skör tråd. Det kan handla om bara dagar innan flygtrafiken till Kabul upphör.
Många olika aktörer som har finländska kopplingar eller har jobbat i Finland, jämställdhetsaktiva, konstnärer med mera, har tagit kontakt med Utrikesministeriet och bett om hjälp och skydd.
– Tyvärr har vi nu begränsad möjlighet att erbjuda skydd, men det här tyder ändå på att krisen kommer att medföra splittring och flyktingskap hos dem som upplever situationen omöjlig eller otrygg. De är många.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.