Förflytta dig till innehållet

Gymnasierna i Pargas vill förbli nära högstadierna, Axxell intresserar inte dem

Rektorerna Annika Gustafsson och Ari Rintanen. Foto: Anja Kuusisto


Gymnasierna i Pargas samarbetar så pass bra över språkgränsen att de bra kan tänka sig att finnas i samma skolbyggnad i framtiden. Men deras lärarkårer har också ett mycket tätt samarbete med högstadierna och i flera ämnen undervisar en och samma lärare både för årskurs 7–9 och för gymnasiestuderande.
Därför kan rektorerna i PSG och Paraisten lukio inte tänka sig ett gymnasiecampus på annan adress än högstadierna.
– Att samla alla fyra skolor på Skolgatan, såsom de har varit hittills också, är absolut bäst, säger Annika Gustafsson och Ari Rintanen.
I Rintanens lärarkår pendlar så gott som alla lärare nu mellan högstadiet på Skolgatan och gymnasiets tillfälliga lokal i Axxell på Vapparvägen. Lukio flyttade in i Axxell efter sportlovet i våras.

Pendlandet blir tungt, och dyrt

– I början var vi mest lättade över att slippa vistas i ett fuktdrabbat hus. Men tiden har hunnit ikapp oss. Arbetsbelastningen som uppstår av att jobba på olika adresser och ha en lektion här och en annan där, har blivit tung. Det är tärande för lärarkåren och det är jobbigt för eleverna, som i flera ämnen också hamnar att pendla, säger Rintanen.
Dessutom blir det dyrare för kommunen. Lärare som pendlar mellan två arbetsadresser kompenseras enligt deras arbetsavtal med lön för ett par undervisningstimmar i månaden på grund av pendlandet.
– Det är ett dumt sätt att spara, säger Gustafsson, att betala för undervisning som ingen får, utan som bara är en kompensation för hur byggnaderna ligger.
– Välmående lärare med bra sammanhållning har självfallet också betydelse för hur en skola mår, och det avspeglas också på undervisningen och de studerande, säger Gustafsson och Rintanen.

”Nya läroplanen borde beaktas i planer på framtida skolhus”

De misstänker att alla beslutsfattare inte ännu har hunnit sätta sig in hur gymnasieutbildningen i dag och i framtiden ser ut. Den nya läroplanen utgår från moduler och kräver många slags flexibla klass- och grupprum.
Läroplanen som träder ikraft hösten 2021 betonar också övergången mellan högstadium och gymnasium ska göras så smidig som möjlig och att så många som möjligt ska sporras till gymnasiestudier.
– Det finns många faktorer som talar för att framtidens gymnasieskolor bör finnas intill högstadierna, det har man också insett i andra kommuner som är längre i planerna än vi här i Pargas.

Gymnasierna i Pargas
Pargas svenska gymnasium har 165 studerande, Paraisten lukio har cirka 80.
Av Pargas svenska gymnasiums 18 lärare har 6 även undervisning i högstadiet, som ligger granne med PSG.
Av Paraisten lukios 16 lärare har 15 undervisning i finska högstadiet, som numera ligger på cirka en kilometers avstånd.
Paraisten lukio tvingades förra terminen flytta från sitt egentliga hus på grund av fukt och finns numera i Axxell.
Lärarna pendlar mellan Axxell på Vapparvägen och högstadierna på Skolgatan.
Eleverna pendlar också, i ämnena musik, bildkonst, gymnastik och fysik/kemi får de finska gymnasieeleverna undervisningen i högstadiet på Skolgatan.

Läs också: 
Pargas tänker riva Sarlinska skolan och finska högstadiet, i mars 2020 tas beslut om hur nya skolhuset ska bli

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter