Gymnasieelev i Pargas åker på elitläger till Sverige


Sebastian Karlsson. Foto: Privat
Sebastian Karlsson, som går i Pargas svenska gymnasium, har blivit antagen till naturvetenskaplig sommarskola med höga antagningskrav.
Sebastian Karlsson, 17 år, ska tillbringa fyra veckor av sommaren på det naturvetenskapliga forskningslägret Rays i Strängnäs utanför Stockholm.
– Det var fysikläraren som först berättade om sommarskolan. Jag kollade upp hemsidan och det lät väldigt intressant så jag bestämde mig för att söka, berättar Karlsson.
Själva ansökan var omfattande och det tog en vecka för Karlsson att skicka iväg alla delar. Det frågades efter kursbetyg, CV och ansökningsbrev och rekommendation av någon lärare. Karlsson skulle också skriva två essäer.
Karlsson är främst intresserad av matematik och ser framemot att kunna fördjupa sig i något ämne inom det området under lägret.
På Rays hemsida är ambitionsnivån satt högt: ”att Sverige ska bli en världsledande forskningsnation inom naturvetenskap, teknik och matematik. Genom att uppmärksamma unga talanger från hela landet och anordna en sommarforskarskola av kompromisslös kvalité ger vi ungdomar möjlighet att tidigt nå sin fulla potential som framtida ledare för forskning.”
Betoningen är lagd på att ungdomarna ska lära sig forska själva och ledarna på lägret är forskare på olika universitet i Sverige.
– Det är just det jag ser mest framemot: att själv få fundera och fördjupa mig i ett ämne och inte bara lära mig vad andra redan konstaterat att stämmer.
Lägret riktar sig till andra årets gymnasiestuderande. På lägret, som hålls mellan juni och juli, deltar cirka 20 ungdomar. En annan studerande från Finland, Grankullabon Otto Stenman, deltar också.
Under sommarskolan blir det först en vecka med föreläsningar om bland annat programmering och forskningsmetodik. De två därpå följande veckorna sysslar deltagarna med ett eget projekt. I slutet av lägret sammanställer deltagarna sin forskning i en vetenskaplig artikel och presenterar den.
Hur har du blivit så bra på matematik?
– Dels är jag intresserad av matematik och tycker om att göra matteuppgifter. Jag är intresserad av matematik som vetenskap. Och så arbetar jag hårt och gör många uppgifter.
Karlssons mål är att bli forskare inom matematik.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.