Förflytta dig till innehållet

Gymnasiebarometern visar: Motivationsbrist och utmattning gör att studierna drar ut på tiden

Arkiv/Ari Sundberg
En flicka bläddrar i en bok vid en affärshylla.

Flicka bläddrar i böcker.Arkiv/Ari Sundberg

En av fyra gymnasister uppger att de haft svårt att finansiera sina läromedel, fyra av tio tycker att studierna är psykiskt tunga. Ari Sundberg/SPT


Över en tredjedel av gymnasisterna uppger att deras studier försenats på grund av motivationsbrist eller utmattning.

Den första Gymnasiebarometern publicerades på torsdagen. Ur den framgår att 40 procent av gymnasisterna upplever att studierna är psykisk tunga. Över en tredjedel uppger att deras studier har försenats på grund av brist på motivation eller utmattning.
Barometern har fokuserat på tre teman: studierna, fritiden och framtiden.
Kring 80 procent av gymnasisterna sportar minst en gång per vecka. Över 80 procent av pojkarna och knappt 40 procent av flickorna spelar videospel. Överlag hade flickorna fler hobbyer än pojkarna. Kring hälften av flickorna och en fjärdedel av pojkarna uppgav att de läser på sin fritid.
Var fjärde gymnasist har haft svårt att finansiera sina läromedel. Kring var tredje jobbar eller har jobbat vid sidan av studierna.

Många osäkra på framtiden

I genomsnitt planerar gymnasisterna att skriva fem ämnen i studentprovet. De populäraste ämnena är engelska, matematik, andra inhemska språket, fysik, kemi och biologi.
En femtedel av första och andra årskursens gymnasister vet vad de vill studera efter att de tagit studenten. De populäraste branscherna är hälsa (31 procent), samhällsvetenskap (28 procent) och handel, förvaltning och rättsvetenskap (27 procent).
Gymnasiebarometern har utvecklats av Forskningsstiftelsen för studier och utbildning (Otus) i samarbete med Undervisnings- och kulturministeriet, Finlands gymnasistförbund, Akava, Helsingfors universitet och Utbildningsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ:
Var tredje gymnasist är utmattad – ”Utbildningen måste dimensioneras”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter