Grundlagsutskottet ser inte orsak att väcka åtal mot Haavisto – ”Jag är lättad över att den långa processen är över”

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bröt mot tjänsteplikten när han planerade att flytta Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen till andra uppgifter, men agerandet översteg inte tröskeln för åtal. Det anser grundlagsutskottet i ett betänkande som presenterades på onsdagen.
Men utskottet var inte enhälligt. Två medlemmar anmälde avvikande åsikt vilket är ovanligt. Utskottet strävar till att nå enighet i de frågor de behandlar.
Bella Forsgrén (Gröna) och Mari Holopainen (Gröna) ansåg att Haavisto inte bröt mot lagen om ministerns tjänsteplikt. De hänvisar till att majoriteten av de experter som grundlagsutskottet hörde i frågan ansåg att Haavisto inte brutit mot tjänsteplikten. De lyfte fram att Haavistos agerande bör ses i sin kontext som handlade om att få finska barn bort från de fängelseliknande förhållandena i al-Hol.
— Som utrikesminister är Haavisto förpliktigad att följa finsk lag och FN:s barnkonvention och göra allt för att kunna återbörda finska barn till Finland. Planerna på att flytta Pasi Tuominen till andra uppgifter var ett led i att kunna verkställa detta, säger Forsgrén på grundlagsutskottets presskonferens.
Inte grund för åtal
Majoriteten av grundlagsutskottet ansåg däremot att det inte fanns tillräckliga skäl för att flytta Tuominen till andra arbetsuppgifter, bland annat för att bara en del av Tuominens arbetsuppgifter innefattade sådant som var kopplat till al-Hol.
Haavisto har motiverat flytten av Tuominen med förtroendebrist, men grundlagsutskottet konstaterar att det inte är en motivering för att flytta en tjänsteman till andra uppgifter.
Grundlagsutskottet konstaterar dock att Haavistos förseelse inte uppfyller kriterierna – avsiktlighet och grov oförsiktighet – för att väcka åtal.
Grundlagsutskottet fäste också vikt vid att det bara handlade om en planerad flytt av Tuominen till andra uppgifter och att det aldrig förverkligades.

Hela processen började då det för ett år sedan kom fram att Haavisto fråntagit Tuominen ansvaret för att repatriera finländska medborgare från lägret al-Hol i Syrien på grund av att Tuominen hade en avvikande åsikt om hur saken borde skötas. Kvinnliga IS-anhängare och deras barn hålls fångna i lägret som kurderna i Syrien upprätthåller.
Finska barn ännu i al-Hol
Pekka Haavisto höll en egen presskonferens från sin hemmakarantän på grund av en tjänsteresa till Bryssel, efter grundlagsutskottets pressinfo.
— Jag är lättad över att den ett år långa processen är över, säger Haavisto.
Han lyfter fram att en klar majoritet av de experter som grundlagsutskottet hörde anser att Haavisto inte hade gjort något rättsvidrigt i sitt agerande för att hjälpa finska barn från al-Hol.
— Jag blir hellre anklagad för att ha hjälpt än för att jag inte har hjälpt, konstaterar Haavisto.
Han lyfte fram att under det år som utredningen om hans agerande har pågått har 15 finländska barn repatrierats från al-Hol. Men det finns fortfarande många finska barn kvar i lägret och enligt Haavisto jobbar Utrikesministeriet hela tiden för att få alla barnen till Finland.
Problemet är att den kurdiska ledningen vill kunna ordna rättegångar mot misstänkta IS-anhängare och därför inte vill släppa de finska kvinnorna.
— Vi har frågat om åtalen gäller just de finländska kvinnor som finns i lägret. Vi fortsätter diskussionerna med kurdledningen i syfte att få kvinnorna och barnen till Finland, säger Haavisto.
På frågan om Haavistos framtid som utrikesminister konstaterar han att det är upp till hans parti De gröna och riksdagen – om de ger fortsatt förtroende för honom eller inte.
Lagen tycks inte gälla alla,bryter man mot lagen skall man väl stå för det,inte undra på att förtroendet för politiker minskar