Förflytta dig till innehållet

Grundlagsutskottet: Regeringens förslag om utegångsförbud är lagstridigt

Arkiv/Linnea de la Chapelle/SPT
Antti Rinne.
Grundlagsutskottets ordförande Antti Rinne säger att regeringens proposition inte är ändamålsenlig i dess nuvarande form. Arkivbild.

Grundlagsutskottet anser att regeringens lagförslag om att temporärt begränsa rörelsefriheten för att stoppa spridningen av coronaviruset strider mot paragraf 23 i grundlagen. Utlåtandet är enhälligt. Utlåtandet presenterades på onsdagen.

Utskottet anser att regeringens målsättning i propositionen inte är i proportion till de restriktioner som föreslås. Därför anser utskottet att regeringen måste rikta åtgärderna till de situationer där risken för smittspridning är som störst. Enligt utskottet handlar propositionen helt enkelt om ett utegångsförbud som inte är ändamålsenligt.

— Regeringens lösning förbjuder i princip rörelse helt och hållet och är inte proportionerlig eller kan anses nödvändig, säger Antti Rinne (SDP), ordförande för grundlagsutskottet, under en presskonferens.

Ett problem som framhävs i utlåtandet är de olika tolkningsmöjligheterna av förbuden. Rinne säger att det är svårt för medborgarna att tolka vad som är förbjudet eller tillåtet och samtidigt vad som är straffbart.

Motiverat med begränsningar

Utskottet anser ändå att propositionens mål är motiverat. Men målen kan nås genom att endast rikta restriktionerna och förbuden till de enskilda situationer och platser som regeringen nämner som problematiska i sin proposition. Dessa är till exempel privata tillställningar och butiksbesök.

I propositionen finns också ett förslag om att införa ett munskyddstvång som enligt utskottet är lagenligt.

Rinne säger att förvaltningsutskottet tar ställning till om de själva gör de ändringar som grundlagsutskottet föreslagit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter