Grundlagsutskottet om hälsovårdsreformen: En oproblematisk helhet

Social- och hälsovårdsreformen tog ett steg framåt i dag, fredag, i och med att grundlagsutskottet fick klart sitt utlåtande.
Enligt utskottets ordförande Antti Rinne (SDP) krävs vissa korrigeringar men inga så omfattande att det skulle fälla processen eller rucka på den nuvarande tidtabellen.
— Förslaget är oproblematiskt ur ett grundlagsperspektiv. En del saker gör justeras men korrigeringsbehoven är inte så djupgående eller omfattande att processen i sig eller tidtabellen påverkas, sade Rinne under en presskonferens på fredag eftermiddag.
Utskottet fäste sig bland annat vid frågan hur kommunerna ska kompenseras om egendom överförs till de nya välfärdsområdena. En annan fråga är Helsingfors särställning och hur förhållandet till privata vårdaktörer ska regleras.
— Kriterierna för hur man får bryta existerande avtal bör vara ytterst tydliga. Tröskeln för att bryta avtal bör också vara högre än i det nuvarande förslaget, sade vice ordförande Antti Häkkinen (Saml).
Enligt Rinne är det social- och hälsovårdsutskottet som ska avgöra om finansieringen är tillräcklig.
— Den frågan bör noggrant följas upp, sade Rinne.
Utskottet behandlade frågan också på torsdagen.
Utlåtandet ges nu till Social- och hälsovårdsutskottet för vidare behandling.
Social- och hälsovårdsreformen – en långkörare
Grundlagsutskottet blev klart med sitt utlåtande om hälsovårdsreformen på fredagen. Utlåtandet ges nu till Social- och hälsovårdsutskottet.
Arbetet med att reformera hälsovårdssystemet i Finland har pågått sedan år 2005.
Tidigare regeringar har haft sina egna modeller för reformen, men ansatserna har misslyckats.
I dag ansvarar sjukvårdsdistrikten och kommunerna för hälsotjänsterna.
I och med reformen övergår social- och hälsovården och räddningstjänsterna till 21 välfärdsområden.
Helsingfors har en särställning i och med att Helsingfors stad skulle ha ansvar för att ordna tjänsterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.