Förflytta dig till innehållet

Allt från bygglov till att skydda liten räka vid Högsåra – de här åtgärderna behövs vid kusten nu uppmanar Finlands Naturpanel

Carina Holm
havsstrand med illgula trådalger och blåstång
De grunda kustvattnen är extra känsliga och utsatta för att artrikedomen utarmas.

– Strandzonen är en mångsidig miljö som är känslig och artrik. Den fungerar som ett filter till exempel för näring, säger Christoffer Boström, medlem i Finlands Naturpanel och biträdande professor i marinbiologi vid Åbo Akademi, när panelen presenterar sin färska rapport.

De grunda kustvattnen, 0–10 meter från stranden, är speciellt utsatta då den biologiska mångfalden minskar.

– Samtidigt är den biologiska mångfalden i de här ekosystemen ofta osynlig vilket gör att utarmningen sker smygande.

Man med glasögon.Åbo Akademi
Christoffer Boström, biträdande professor i marinbiologi vid ÅA och medlem i Finlands Naturpanel.

Färre arter, färre individer

Östersjön värms upp snabbt vilket förvärrar läget, samtidigt som Finland strävar efter att nå EU:s och FN:s mångfaldsmål.

Utarmningen märks i att arter försvinner lokalt och genom att antalet individer i en population minskar. En art kan också bli allt ovanligare eller förekomma i ett tunnare vattenskikt än tidigare.

Den finländska kusten är tionde längst i världen och över 46 000 kilometer lång. Eftersom salthalten är låg bildar kustvattnen en unik undervattensmiljö för många arter.

– Om en art försvinner lokalt, försvinner också dess viktiga roll i ekosystemet och i den växelverkan som finns med andra arter, säger Christoffer Boström.

dykare i gröngrumligt havsvattenArkiv/Karine Gagnon
Under ytan är artutarmningen smygande, säger Christoffer Boström, här under ett forskningsdyk.

Under hård press

De här grunda kustzonerna är under hård press och påverkas både av yttre faktorer, som muddring och byggen, och av inre, som övergödning.

Den vanligaste orsaken till att den biologiska mångfalden minskar är övergödning. Dess effekter förvärras av klimatförändringen.

– I åttio procent av fallen då den biologiska mångfalden minskar är övergödning orsaken, säger han.

För lite data i vissa fall

Ett problem är att det finns lite forskningsdata om vissa av de områden som berörs av att arterna i kustvattnen minskar, som till exempel djurplankton.

– Det är också viktigt att förstå hur olika arter anpassar sig när den biologiska mångfalden utarmas, säger han.

Minska punktbelastningen

Finlands Naturpanel har listat flera rekommendationer för beslutsfattarna för att stoppa utarmningen av kustvattnen.

– Kring hela Östersjöns avrinningsområde borde man åtgärda de utsläppskällor som leder till att vattnen övergöds. Också punktbelastning måste minskas, anser panelen.

Naturpanelen vill också att näringscirkulation inom lantbruket ska understödas.

– När områden planeras ska havsmiljön beaktas, liksom då bygglov ges. Också skyddet av havsområden borde förbättras.

Blåmusslor och vitmärlor

Till exempel borde blåmusselkolonier i yttre Skärgårdshavet tas mer i beaktande, liksom bestånden av det lilla räkdjuret vitmärla vid Högsåra.

Naturpanelen vill också att möjligheter att återställa havsmiljöer ska utredas och att avsikterna i internationella avtal ska sättas i verket.

– Forskning om de interna faktorernas betydelse borde öka. Det behövs tillräcklig finansiering för att följa upp förändringar som sker i livsmiljöerna, hälsar Finlands naturpanel till beslutsfattarna.

Faktorer som påverkar

  • Livsmiljöerna och artmångfalden i grunda kustvatten påverkas av yttre faktorer som grumlighet, fartygstrafik, övergödning, byggande, ankring, muddring, miljögifter.
  • Också algblomning, sjukdomar, invasiva arter, mattor av trådalger, överfiske och parasiter påverkar.
  • Värmeböljor under vatten, försurning, stormar och andra extrema väderfenomen har också betydelse då den biologiska mångfalden minskar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter