Grönare sjöfart kräver att fler delar på riskerna – Viking Line Cargo vill ta i bruk ett certifikat för biobränsle

Resa vill människor göra, men allt fler vill resa på ett hållbart sätt. Det är en trend som rederiet Viking Line har tagit fasta på.
– En färsk undersökning som vi har gjort visar att våra passagerare är villiga att betala extra för att vi använder miljövänligare bränsle, säger Minna Tuorila, kommersiell direktör vid Viking Line.
Miljövänligare bränslen är rykande hett inom sjöfarten. Det gäller både industriföretag som SSAB, som är beroende av transporter till sjöss, och rederierna.
När en del av aktörerna samlas till diskussion om gröna transporter till sjöss, i samband med Europaforum som pågår som bäst i Åbo, är alla överens om att samarbete om smarta lösningar behövs.
Handlar om enorma investeringar
Staffan Sandblom, Head of Hydrogen Development vid Fortum säger att en ny anläggning som tillverkar grönare bränsle är en enorm investering.
– Det handlar om flera hundratals miljoner euro. Vi behöver samarbetsparter som är beredda att dela riskerna med oss. Vi kan inte börja producera något som ingen sedan använder.
Han säger att det är nu man måste välja vilken teknologi man satsar på för framtiden. Sedan måste den finansieras på något smart sätt.
– Det här en lika stor fråga som då samhället tog i bruk elektricitet eller järnvägen.
Tasmanien ställde krav
Fartygskonstruktören Rauma Marine Construction har sålt två fartyg till Tasmanien för miljontals euro, där fartygens klimatvänlighet var det avgörande för att affären skulle bli av.
– Sjöfart en förhållandevis traditionell och konservativ bransch. Men våra kunder vill också rädda världen, säger bolagets försäljningsdirektör Mika Laurilehto.
Därför har fartygen motorer som kan använda naturgas, biogas eller bränsle av syntetiskt framställd gas.
Bekymmersamma orderböcker
Samtidigt är han bekymrad för framtiden.
– Ser man på de globala orderböckerna så ska de fartyg som beställs nu drivas med traditionellt bränsle. Det betyder att det är sådana fartyg som kommer att trafikera de kommande 30–40 åren.
Det finns lite av hönan och ägget-problematiken när det gäller grönare fartygsbränslen. Det behövs ett distributionsnät för att det ska löna sig att tillverka något nytt, samtidigt som det är svårt att tillverka något nytt om det inte finns användare.
Diskussionsdeltagarna konstaterar att man får göra en transportkorridor eller logistikkedja till havs i gången grönare och sedan ta följande.
– För att helt enkelt överleva på det här jordklotet måste vi hitta snabba lösningar, som samtidigt är affärsmässiga, säger panelen.
Enorm global potential
Riku Mäkelä från Business Finland säger att potentialen globalt sett är enorm.
– Åttio procent av den globala logistiken handlar om transporter till sjöss. Fartyg använder massor av bränsle.
Han säger att finländska företag är duktiga på de små dellösningar som är viktiga bitar av hela det stora pusslet.
– Vi kan spara mycket pengar i framtiden på bränsle om vi lägger till smarta detaljlösningar redan nu.
Konsumenterna kräver
Samtidigt kräver konsumenterna ekologiska lösningar, säger fraktdirektör Harri Tamminen, Viking Line Cargo.
– Finlands utmaning är vårt geografiska läge. Vi kan inte flytta Finland närmare Europa, men vi kan vara betydligt mer miljövänliga än våra konkurrenter. Vi har varit först tidigare och vill vara det också när det gäller nästa generation av lösningar.
Om allt går enligt planerna ska Viking Line Cargo inom kort få ett certifikat för att man använder flytande biogas som bränsle.
– Det är viktigt att vi kan visa det till våra kunder för att berätta vad vi faktiskt gör. En dag hoppas vi kunna använda eget biobränsle som är tillverkat av rester som uppstår ombord.
Hela kedjan måste vara fossilfri
Heikki Hellsten, SSAB:s logistikdirektör påpekar att hela distributionskedjan måste vara grön och fossilfri.
– Den som äger godset lämnar det inte i hamnen utan det ska transporteras vidare därifrån, så fort som möjligt till kunden.
De säger att industrin är inställd på att bidra till den gröna omställningen till sjöss. Problemet är lagstiftningen som släpar efter.
– Det är politikerna som är problemet, säger Hellsten och får publiken att skratta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.