Gröna tak och fler träd kan förhindra översvämningar i klimatförändringens spår – Åbopolitiker: "Åtgärder behövs nu!"


Det behövs grönområden som kan binda vatten i Åbo centrum. ÅU-foto
Utvecklingsdirektör Risto Veivo betonar att det finns stora risker som rör den ökade nederbörden som följer i klimatförändringens spår. Han räknar upp olika saker som Åbo stad kan göra för att möta de utmaningar som klimatförändringen orsakar.
Det är viktigt att ytorna i staden har kapacitet att binda vattnet så att det inte blir översvämningar när nederbörden är stor.
– Staden har nu på många ställen betongplattor där vattnet blir kvar. Det behövs material som är mera som svampar som binder vattnet.
Det kan handla om mera grönområden och våtmarker, eller att man börjar använda mer poröst material som kan suga åt sig vatten.
– Varje träd och varje park hjälper. På samma gång får man en mer ekologisk och trivsam stad, konstaterar han.
Gröna tak, alltså växtlighet på hustaken, är också effektiva för att binda vatten.
– I storstäder runtom i världen går man in för sådana här åtgärder, säger Veivo.
Dessutom kyler gröna tak ner hus och hjälper mot hetta. Klimatförändringen väntas också föra med sig mera värmeböljor.
Översvämningsrisk i hamnen
En annan åtgärd är att det ska byggas ett nytt utlopp från Kakolabackens reningsverk för att reningsverket bättre ska kunna hantera stora regnmängder. Ett till utlopp ska garantera att reningsverket får ut renat vatten även vid extrema väderleksförhållanden.
Strandområden är extra utsatta för översvämningar om det både regnar och blåser hårt från samma riktning en längre tid. Till exempel Åbo hamn löper risk för att översvämmas vid extrema väderleksförhållanden.
Det planeras en ny stadsdel vid åmynningens norra sida och i planeringen måste översvämningsrisken tas i beaktande.
”Politiker måste agera nu”
Sara Ilvessalo (Gröna), som är ordförande för stadsmiljönämnden, betonar att anpassningen till klimatförändringen måste ske nu.
– Beslutsfattarna borde förstå att klimatförändringen är något som redan påverkar vår livsmiljö. Om vi inte tänker på det i stadsplaneringsarbetet nu är det för sent, säger Ilvessalo.
Gröna tak på Åbo energis tomt på Slottsgatan 65 väckte mycket debatt för ett år sedan, men röstades till slut igenom i fullmäktige.
– Problemet är att vi strider om enskilda konkreta fall då vi istället borde göra stora riktlinjer, säger Ilvessalo.
Tjänstemännen har arbetat fram en klimatkoefficient som kommer att användas för att utvärdera hur nya byggprojekt uppfyller kraven som klimatförändringen medför. Med hjälp av den kan man utvärdera om det finns tillräckligt med gröna tak, träd eller annan växtlighet som kan binda vatten på tomten.
Ilvessalo hoppas att det här ska göra de politiska besluten enklare.
– Det blir ganska svårt om man måste debattera gröna tak eller växtlighet på tomten varje gång det ska tas beslut om enskilda byggprojekt.
Men nyligen röstade stadsmiljönämnden utan större debatt igenom ett beslut om att det ska komma gröna tak till Forumkvarteret.
Ilvessalo uppmärksammar att en konflikt gällande stadsplaneringen är att det finns beslut om att centrum ska byggas tätare samtidigt som det behövs gröna områden som kan motverka översvämningar.
Förutom ökad nederbörd, är förändringar i ekosystemet och extrema väderleksförhållanden som stormar och hetta, andra aspekter av klimatförändringen som man förbereder sig på i Åbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.