Gröna Åbopolitiker vill att man inte straffas för att röka cannabis

Diskussionen om Finlands drogpolitik och förhållande till cannabis har tagit fart bland politiker, myndigheter och den stora allmänheten.
Orsaken är De Grönas partikongress kontroversiella beslut att förespråka en legalisering av användning, försäljning och innehav av cannabis.
Motförslaget var att endast gå in för en avkriminalisering. Skillnaden är inte stor, men har ändå betydelse.
Legalisering betyder att det är tillåtet att inneha, odla och använda cannabis och att man inte straffas för det.
Avkriminalisering i sin tur innebär att det inte är straffbart att hantera små mängder cannabis om man gör det för eget bruk. En liten mängd motsvarar 25 gram.
I dag säger lagen att den som använder narkotika, innehar eller försöker skaffa en liten mängd narkotika, kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader för straffbart bruk av narkotika.
Olika åsikter bland de Gröna
Frågan har splittrat De Gröna vilket bevisas av att omröstningen slutade 183–181 för en legalisering. Därför har ÅU frågat De Grönas tio fullmäktigeledamöter i Åbo om deras inställning till partikongressens beslut.
Frågorna som ställdes per e-post var: Vad tycker du – bör användning, försäljning, innehav och tillverkning av cannabis legaliseras? Motivera ditt svar.

En del av de svar som ÅU fick var långa och ingående, medan andra svarade kort och koncist. Janina Andersson säger att cannabisfrågan delar partiet mer än någon annan fråga just nu.
Hon tycker det är synd att partikongressen röstade ner partistyrelsens ursprungliga förslag att endast avkriminalisera cannabishanteringen.
– Avkriminalisering av innehav av en liten mängd och användning skulle ha räckt för att minska på problemen och göra det lättare för användarna att söka hjälp. Nu blir individen så starkt stämplad att det kan leda till att kriminella organisationer får grepp om människor som inte vill fastna i organisationernas nät.
– Det viktigaste är att minimera missbruket och hjälpa dem som har problem med alla slags rusmedel. Idealet skulle vara att ingen individ skulle känna behov av att behöva komma loss från verkligheten.
Aino Marjamaa är den enda i fullmäktigegruppen som direkt säger att hon stöder en legalisering.
– Att endast avkriminalisera cannabishanteringen räcker inte för att komma åt den illegala marknaden. Genom en legalisering och reglering av försäljningen förhindrar man att minderåriga får tag i cannabis. Det är också lättare att söka hjälp och vård för sitt missbruk eller beroende om man inte stämplas för resten av livet för att ha använt cannabis.
Konsta Weber välkomnar en diskussion kring cannabisen. Han tycker att en avkriminalisering är en bra början, men han ser också fördelar med att gå ett steg längre.
– En legalisering innebär att försäljningen av cannabis övervakas och att det inte utdelas onödiga straff. Det ger också skatteintäkter som kunde användas inom missbrukarvården och till att minska på skadeverkningarna. Det blir också lättare för dem som använder tyngre droger att få hjälp.

En som förhåller sig kritiskt till en legalisering är biträdande borgmästare Elina Rantanen.
– Jag tycker inte att en legalisering är aktuell just nu, men nog en avkriminalisering. Den nuvarande narkotikapolitiken har inte lyckats minska skadorna av cannabis, tvärtom. Därför ska vi inte blunda och tänka att allt är bra.
– Det viktigaste är att stifta en lag som hjälper till att få vård och att man förebygger skadeverkningarna av narkotika.
Matti Vähä-Heikkilä svarar kort och gott att han är för avkriminalisering. Avskaffandet av kriminaliseringen kan göra det lättare för social- och hälsovården att ta itu med missbruksproblem, säger han.
Ett återkommande argument hos dem som vill öppna upp handeln med cannabis och inte straffa dem som röker är att det blir lättare för myndigheterna att övervaka och reglera försäljningen.
Cannabis skulle jämställas med alkohol och säljas endast till myndiga personer i Alko eller andra licenserade affärer.
Det skulle inte heller vara lika svårt som i dag att få cannabis för medicinskt bruk.
Det finns en efterfrågan men det finns ingen kontroll av kvaliteten, försäljningen eller av åldersgränserna.
Riina Lumme
Samma motiveringar för också Riina Lumme fram. Hon tycker att man skulle börja med avkriminalisering, men att man på lång sikt bör arbeta för att göra cannabisen till en helt laglig drog.
– Dagens lagstiftning gör att de som missbrukar eller är beroende av droger inte vågar söka hjälp eftersom de är rädda för att straffas.
– Det finns en efterfrågan men det finns ingen kontroll av kvaliteten, försäljningen eller av åldersgränserna. De som säljer cannabis har också ofta tyngre droger i sitt sortiment. I fall myndigheterna tar hand försäljningen får staten skatteintäkter, i stället för att pengarna används till att upprätthålla övrig narkotikahandel.
Att använda små mängder cannabis kan få långtgående konsekvenser
I dag antecknas alla narkotikabrott i straffregistret, också småskalig användning av cannabis. Det kan leda till besvärligheter och långtgående konsekvenser för i synnerhet ungdomar som kanske bara har prövat att röka cannabis, men åkt fast för det.
Arbetsgivaren har rätt att få se straffregistret och det kan försvåra möjligheterna att få jobb och leda till att risken för marginalisering ökar, skriver THL forskarna Tuukka Tammi och Pekka Hakkarainen i en blogg från 2018.
De förespråkar en avkriminalisering och tycker att straff inte rätt metod att komma åt de problem som narkotikan förorsakar.
De hänvisar till erfarenheter från Portugal där narkotikabruk inte är straffbart. Där har användningen av droger inte ökat, däremot har skadeverkningarna minskat, säger Tammi och Holopainen.

Ordföranden för De Grönas fullmäktigegrupp Saara Ilvessalo tycker det är all anledning att lyssna på experterna, och därför vill hon vänta innan hon slår fast sin ståndpunkt.
– Jag vill basera min åsikt på den bästa forskningen och vetenskapen. Samtidigt måste vi se till att alla som behöver stöd och hjälp får det. Just nu får de inte det, både på grund av otillräckliga resurser och på grund av kriminaliseringspolitiken. Vi behöver en multiprofessionell kriminalpolitisk fördel/nackdel-analys gjord av experter. Sedan baserar jag min åsikt på den.
Därför behövs en bred samhällsdebatt om ämnet. I det här skedet är det viktigast att avkriminalisera användningen av cannabis.
Sofia Engblom
Niina Ratilainen ser ingen orsak att hålla kvar den nuvarande lagstiftningen där all hantering av cannabis är straffbart.
– Det viktigaste är att avkriminalisera användning och innehav av cannabis, något som också rekommenderas av THL och WHO. Efter vårt partis beslut har många äldre kontaktat mig och berättat att de inte fått cannabis för medicinskt bruk eftersom det fortfarande är tabubelagt. Det här borde man snabbt få en ändring på.
Att cannabisfrågan väckte sådan diskussion på partikongressens möte visar att det finns ett behov av att diskutera Finlands drogpolitik, säger Sofia Engblom.
– Politikens viktigaste uppgift borde vara att minska på skadeverkningarna av narkotikabruk. Därför behövs en bred samhällsdebatt om ämnet. I det här skedet är det viktigast att avkriminalisera användningen av cannabis.
Ville Niinistö har inte svarat på ÅU:s fråga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.