Förflytta dig till innehållet

Gravfält från korstågstiden upptäcktes i Salo – sällsynta föremål grävdes fram av en slump

Juha Ruohonen/Åbo universitet, arkeologi
Landskapsvy över gles bosättning, en stenkyrka och åkrar
Stenkyrkan i S:t Bertils är byggd på medeltiden. Gravfältet som nu avslöjats finns på gårdsplanen till huset till vänster i bild.

Ett tidigare okänt korstågstida gravfält har upptäckts i närheten av den medeltida stenkyrkan i S:t Bertils i Salo.

Det är det första säkra gravfyndet från slutet av järnåldern som gjorts kring Uskela å i Salo, enligt Åbo universitets pressmeddelande.

I samband med ett grävarbete för fjärrvärmerör, som gjordes i slutet av augusti i S:t Bertils, lade en lokal markägare märke till ett järnföremål som stack ut från en jordhög. Föremålet visade sig vara ett nästan intakt svärd.

Personen som gjorde fyndet tog kontakt med arkeologiläraren Juha Ruohonen vid Åbo universitet, som i sin tur genast kontaktade Sanna Saunaluoma, arkeolog vid Åbo museicentral med ansvar för Saloområdet. Dagen därpå gjorde Saunaluoma ett kontrollbesök till fyndplatsen.

– Svärdet är från korstågstiden, cirka år 1050–1150. Parerstången är rak och svärdets tresidiga knapp är oval. Svärdet fördes till museicentralens konserveringsenhet där det röntgades och flyttades sedan till Museiverket, säger Ruohonen.

Rostigt och krokigt svärd på vitt lakanRiikka Saarinen/Åbo museicentral
Det upphittade svärdet uppskattas härstamma från korstågstiden. Man hittade också en del som hört till svärdets skida.

Eftersom man anade att svärdet knappast är det enda fyndet i området utförde Ruohonen preliminära undersökningar tillsammans med arkeologistuderande i början av september för att ta reda på fyndplatsens natur.

I utgrävningen hittade man delar som hörde till svärdets egg, människoben, trä som möjligtvis härstammar från en likkista samt en hel del fragment av okända järnföremål.

En av de mer betydande fyndhelheterna är ett läderbälte dekorerat med söljebeslag i brons.

Fyrkantigt, litet smyckeshänge täckt av grön färg på en bit bubbelplastJuha Ruohonen/Åbo universitet, arkeologi
En av de rosettmönstrade bronsbeslagen som hört till söljebältet.

– Bältet har dekorerats av ungefär 30 fyrkantiga söljebeslag i brons med ett rosettmönster, samt flera korsliknande hängsmycken. I helheten ingick även ett bältesspänne, söljebeslag med djurmotiv och remfördelare. Bältets läderdelar har delvis bevarats, och i samband med bronssmyckena har en hel del tygrester från de dödas kläder klarat sig, säger Ruohonen.

Samtliga fynd bedöms vara kopplade till en begravning. Enligt Ruohonen är fyndmaterialet intressant som helhet, eftersom arkeologiska textilier i samband med mäns gravar är mycket sällsynta, liksom också hela söljebälten.

– Ett liknande söljebälte har grävts fram i gravfältet Mikkola III i Ylöjärvi på 1950-talet. I det bältet som hittades i S:t Bertils har det dessutom hängt en kniv, vars knivslida dekorerat med bronssöljor också var välbevarat, säger Ruohonen.

Juha Ruohonen/Åbo universitet, arkeologi
Arkeologerna upptäckte gravformationer i rörschaktets vägg.

Kanske hundratals begravda

Utgrävningarna visar på att det rör sig om mer än en grav. I rörschaktets väggar dokumenterades åtta genomskurna gravplatser. Enligt arkeologerna finns det sannolikt tiotals, till och med 200 gravplatser i gravfältet.

De döda har jordfästs enligt kristet begravningsskick.

– Placeringen alldeles intill den medeltida stenkyrkan kan tolkas som ett mycket tidigare kyrkligt engagemang i regionen än vad man tidigare anat, säger Ruohonen.

Fyndmaterialet undersöks åtminstone till början av 2024. Man håller på att göra en kol-14-datering på ett av människobenen som hittats.

Söljebältet och knivslidan kommer att röntgas och undersöks med metoder inom laborativ arkeologi för att sedan konserveras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter