Förflytta dig till innehållet

Gränsbevakarnas uppdrag till sjöss blev inte fler 2019 – men de var mer krävande än året innan

Gränsbevakningens patrulleringsbåt.

Gränsbevakningens patrulleringsbåt.

Sjöbevakningen hör till gränsbevakningen. Foto: Gränsbevakningen


Antalet gränsbevaknings- och sjösäkerhetsuppdrag var lika många 2019 som året innan, uppger Västra Finlands sjöbevakningssektion. Arbetsbördan växte ändå med en femtedel.
– I sin helhet var uppdragen mer krävande än under de senaste åren och den arbetsinsats med vilken Västra Finlands sjöbevakningssektions enheter bidrog till sjöräddningstjänsten ökade med närmare 20 procent, uppger sjöbevakningssektionen.
I tio olyckor omkom en eller flera människor. Den allvarligaste olyckan var kollisionen mellan två båtar på Erstan lördagen den 3 augusti. Två män omkom i olyckan.
År 2019 ledde sjöräddningscentralen i Åbo 778 uppdrag som klassificerades som kritiska. I dessa uppdrag hittades eller räddades 2 323 människor.
I de fall där sjöbevakare fick hjälpa båtförare var den vanligaste orsaken manöveroduglighet som berodde på motor- eller elfel. De här utgjorde 40 procent av fallen.
– Andra orsaker var bottenkänningar (14 procent), sjöräddningens sjuktransportuppdrag (5 procent) och man överbord-situationer (5 procent), enligt sjöbevakningssektionens pressmeddelande.
I fjol överfördes ledningsansvaret för bekämpning av olje- och kemikalieolyckor till havs från Finlands miljöcentral till Gränsbevakningsväsendet. Västra Finlands sjöbevakningssektion observerade över 50 misstänkta utsläpp från fartyg 2019. Det är dubbelt så många som året innan.
Eftersom sjöbevakningen är en del av Gränsbevakningsväsendet, sköter Västra Finlands sjöbevakningssektion också gränskontrollerna på Åbo flygplats. Som en följd av att reguljära flygningar inleddes till London och Skopje – med andra ord utanför Schengenområdet – sköt antalet gränskontroller i höjden: från 345 år 2018 till 34 708 i fjol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter