Granbacka trädgård öppnar upp en annan värld, mitt i kärnan av Pargas


Gunnel Jansson trivs i trädgården. Foto: Jesper Lindblom
Då jag redan trott jag kört vilse bland med höghusen i Pargas centrum, möts mina ögon av en mattgrå grind. Tätt efter att porten stängts och jag vänt mig om, känns det som att jag lämnat skärgårdsstaden långt bakom mig och stigit in en bok av Astrid Lindgren.
Jag har anlänt till Granbacka, där Gunnel Jansson välkomnar mig i ett bad av gulmåra och annat sommarblomster.
Tomten har i decennier legat i familjens ägo. År 2003 överlämnades gården till Jansson av hennes moster.
Det började klia i fingrarna
Efter en omfattande renovering och tillbyggnader flyttade hon sex år senare in i huset. Sedan dess har trädgården haft en viktig del i Janssons liv.
Från början var detta dock inte meningen, utan då Granbacka renoverades bad Jansson firman Pihafixari och dess ägare Ewa Essén att övertäcka stora delar av tomten av gräsmatta.
Praktiskt taget samma dag som Essén lämnat den pinfärska trädgården, började det klia i Janssons fingrar och hon grep till spaden och grävde fram flera blomland.
— Tätt därefter hade jag min egen trädgård, fylld av blommor och växtlighet, säger Jansson.

Klätterrosen Flamentanz, slingrar sig vackert på tomten. Foto: Jesper Lindblom
Tiotals olika blomsorter
Trädgården är i dag fylld av blomster. I sin helhet rör det sig om tiotals olika blomsorter, där de flesta sommarblommor införskaffats från Kankaanrannan puutarha i Sagu.
I rabatterna växer perenner och utöver dem består blomstret av bland annat trädgårdssmörbollar, höstanemoner, astrar, pioner, myskmalvor, brinnande kärlek, gullris, iris, riddarsporrar och penningblad. Samtliga blommor har ännu inte heller blommat. Under höstens lopp kommer bland annat kärleksörten än att slå i blom.
I en trädgård kan allting ändå inte gå i dur och för Jansson har problembarnet för säsongen kommit att vara kallorna, som inte alls velat blomma. Jansson har också svårt att lägga fingret på varför detta i år är ett faktum.
— Det kan handla om gamla knölar. Eller så är det tidtabellen, det vill säga om de är lagda för tidigt eller för sent. Detta är ändå enbart spekulationer.

Moses brinnande buske, som avsöndrar eteriska oljor som förgasas och kan antändas . Foto: Gunnel Jansson
Vindruvsrankan planterad för 60 år sedan
Förutom blommorna har Jansson också ett växthus där hon odlar tomat, gurka, chili och ananaskörsbär. Utöver detta har Janssons orkidéer stortrivts i drivhuset.
— Orkidéer upptar fukten i växthuset, säger Jansson.
En annan fängslande växt som kamperar på gårdsplanen är vinrankan med anor långt i det förflutna. Det unika är att rankan är planterat av en vindruvskärna för sextio år sedan och den har överlevt flera flytt i trädgården.
— Vad för sorts vindruvor det är frågan om, är därmed svårt att fastställa.

Riddarsporrens blåa färg är iögonfallande. Foto: Jesper Lindblom
Bra sommar, men inte toppen
Majoriteten av alla perenner som odlas är ursprungligen importerade växter. Inhemska naturblommor uppskattas tyvärr inte i trädgårdarna. Naturblommor är ändå värdefulla och därför undrar Jansson varför man kapar vägrenarna redan före midsommar och inte låter ängsblommorna blomma.
— Trafiksäkerhet är okej, men sedan reser vi till Öland och Gotland för att se på fantastiska vägrenar i stället, säger Jansson.
Sommaren har överlag i Janssons tycke varit bra, men inte toppen. Den heta perioden i juni, gjorde att pollinerarna inte hann med då nästan samtliga växter började blomma samtidigt.

Janssons favorit, naturblomman Gulmåra eller Jungfru Maria sänghalm doftar sommar. Foto: Gunnel Jansson
LÄS OCKSÅ:
I Anders Ginlunds trädgård i Västanfjärd har djuren en given plats
Katarina Blomberg berättar om sin trädgård i Björkas, Åbo
Ulla Lehtinen i Sysilax: ”Blommor är vårt liv”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.