Gräl om coronapasset under riksdagens frågetimme

Tonläget var tidvis högt när oppositionen och regeringen drabbade samman om coronapasset under riksdagens frågetimme på torsdag eftermiddag.
Sannfinländarna anföll på bred front med anklagelser om att passet är regeringens sätt att tvinga folk att vaccinera sig, och att passet stänger ute de ovaccinerade från samhället.
Partiordföranden Riikka Purra menade att det är så dyrt att låta coronatesta sig för passet så att folks enda verkliga alternativ är att ta vaccinet.
Regeringen slog ifrån sig anklagelserna. Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att målet är att slopa alla restriktioner i oktober – då vaccinationstäckningen är tillräckligt hög – och att passet bara är tänkt att vara ett verktyg som man kan ta till regionalt om coronaläget plötsligt förvärras.
— Viruset är oberäkneligt, och myndigheterna kan tvingas att ta till restriktioner i enlighet med smittskyddslagen.
Då är passet ett sätt att hålla samhället öppet, menade Marin.
”Foliehattsteorier”
Sannfinländarnas Ville Tavio konstaterade visserligen att vaccinet verkar bita mot svåra fall av covid-19, och att det lönar sig att ta vaccin i synnerhet om man hör till en riskgrupp.
Men han undrade hur regeringen kan beskriva epidemin som ”de ovaccinerades epidemi” då siffror från Åbo visat att också många som fått vaccin har behövt vård.
Socialdemokratiske riksdagsledamoten Aki Lindén beskyllde Sannfinländarna överlag för att göra politik med hjälp av påståenden som inte stämmer. Han hänvisade till nyheter om att dödligheten i covid-19 i USA slår rekord – och drivs upp av de ovaccinerade.
Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) uttryckte för sin del en oro för att vi i Finland upphör att lita på forskningen och i stället lyssnar på ”foliehattsteorier” på nätet.
— Kallar du människor med sjukdomar som är rädda för att ta vaccinet för ”foliehattar”? undrade sannfinländarnas Leena Meri – vilket Kurvinen föga förvånande tillbakavisade.
”Ett hjärtlöst sölande”
Från Samlingspartiet hördes kritik mot regeringen för att evenemangsbranschen lidit då regeringen dröjt med coronapasset.
— Ett hjärtlöst sölande, men bättre sent än aldrig, sa Sari Sarkomaa (Saml) om passet.
Hon uttryckte oro för att coronapasset nu föreslås gälla endast fram till årsskiftet. Det gör det svårt för evenemangsbranschen att planera sin verksamhet längre än så.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) konstaterade att regeringen inte i sig har något emot att passet gäller en längre tid, men att passet är kopplat till andra åtgärder som gör att det är vettigt att avancera stegvis.
Men, tillade Kiuru: riksdagen och grundlagsutskottet har makten att kika på detta.
Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.