Förflytta dig till innehållet

Grail Quest Åbo — stora summor i rörelse

Mång alysande datorskärmar i en mörk sal.

Höstlovet bakom datorskärmen. Kring 250 deltagare har med sig sin egen dator på Grail Quest. Foto: Ville Poutanen


Under helgen tar evenemanget Grail Quest över Kuppis bollhall. I de olika e-sportturneringar som ordnas under veckoslutet delas det ut närmare 45 000 euro i prispengar.
Idén med evenemanget är att samla alla videospelsintresserade under samma tak. Deltagarna har bland annat möjligheten att följa med e-sportturneringar i diverse videospel, testa på den nyaste tekniken inom spelvärlden eller att själva ta med sig sina datorer för att spela med bekanta.
Några män som sitter och spelar på datorer.

Uppvärmning. Spelarna i laget Conquer Gaming värmer upp inför sin match mot HELSINKI REDS. Foto: ville Poutanen


Evenemanget kulminerar i finalen av Elisa Viihde CS:GO: s turnering på lördag. Deltagarlagen tävlar i videospelet ”Counter-Strike Global Offensive” och det vinnande laget tar hem ett pris på nästan 8 000 euro.
Allt som allt är prispotten för turneringen 40 000 euro.

Vi skapar jobb i regionen

Jasperi Nieminen fungerar som evenemangsansvarig för Grail Quest.
— Vi vill ordna mer än bara ett evenemang för dem som är intresserade av videospel. Grail Quest är ett höstlovsevenemang för hela familjen, säger Nieminen.
En stor del av de kring 250 deltagare som kommit hit för att spela med sin egen dator är mellan 12 och 18 år gamla.
Att ordna ett evenemang som Grail Quest kräver en stor mängd arbetare.
— Vi har bland annat ordningsvakter, förstahjälpspersonal och kockar på plats. Förutom att vi ordnar ett evenemang i världsklass skapar vi jobb i regionen, säger Nieminen.

Ung man i munkjacka.

Evenemangsansvarig. Jasperi Nieminen tror aldrig att e-sports och mer traditionell sport kommer att tävla mot varandra. Foto: monica Forssell

En sport eller inte?

Elektronisk sport har under de senaste åren blivit väldigt populärt runtom hela världen. De bästa spelarna kan tjäna tiotusentals euro på sponsoravtal och vinster i turneringar. Det är just kring denna popularitet som evenemang som Grail Quest vuxit fram.
Evighetsfrågan kring e-sport är ändå huruvida man kan klassa sporten som en sport likt fotboll eller ishockey. Nieminen har ett klart svar till dem som inte tycker e-sport är en sport.
— Alla behöver inte tycka att det här är en sport, vi tycker om det vi gör och fortsätter oavsett vad andra tycker och säger.

Stor datorskärm i en mörk sal.

På denna scen spelas finalerna i ”Elisa Viihde CS:GO”-turneringen. Vinnarlaget tar hem närmare 8 000 euro. Foto: Ville Poutanen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter