Förflytta dig till innehållet

Grafikern som blev keramikkonstnär

. Utvecklade ny teknik. Bryk var intresserad av det tekniska i keramiken och utvecklade nya tekniker för att skapa bilder med lera. Pressbild


Åbo Konstmuseum
26.1 – 13.5.2018
Rut Bryk, Den magiska lådan
Konstmuseet bjuder på en ovanligare utställning med keramikern Rut Bryk (1916-1999).
Bryk räknas till klassikerna inom finsk keramik och formgivning. Trots att hon var utbildad till grafiker erbjöds hon anställning på Arabia redan som 25-åring. Där fick hon jobba som fri konstnär och behövde inte bry sig om den industriella sidan.
I utställningen ”Den magiska lådan” får en följa med Bryks utveckling kronologiskt. I början gjorde hon föreställande verk på plattor. Jag tycker figurerna och estetiken påminner om Tove Janssons, men den är mer naivistisk.
Bryk var intresserad av den tekniska sidan av keramiken och utvecklade nya sätt göra bilder på keramikplattorna. Resultatet påminner om hartstäckta målningar och fotografier som synts till ganska mycket de senaste fem åren. Den genomskinliga laseringen ger färgerna en otrolig lyster på ett liknande sätt harts förändrar färgerna i ett konstverk. Laseringen bidrar också till en tredimensionalitet i bilderna som förstärks av den reliefliknande tekniken.
Under första hälften av Bryks karriär återger hon motiv från det vardagliga livet och bibeln. Hon verkar föredra pastellfärger under den här tiden. Under andra hälften av 1950-talet överger hon delvis de fyrkantiga plattorna för utskurna figurer. Fortsättningsvis med bibliska och vardagliga motiv, men också djur. Nu har färgerna blivit djärvare och mörkare.
De verk Bryk gjorde skulle vara dekorativa och hon tycks ha varit känslig för samtida strömningar. En kan se kubistiska influenser redan i de tidigare verken och mot slutet av 1950-talet blir formerna allt mer geomteriska, för att till sist lämna det föreställande helt och hållet.
I och med den utvecklingen förändras också hennes färgvärld. De nya abstrakta, geometriska verken har en enfärgad grund i vitt eller svart, med accentfärger i bland annat turkos, orange och rött. Bryk leker också med matta och glansiga ytor i kontrast till varandra.
Det är här jag själv tycker Bryks konst blir riktigt intressant. Även om hon hade fått mycket uppmärksamhet och vunnit priser redan innan den här stilen tog form är det nu hon visar sin originalitet.
I utställningen visas en kortfilm från Arabias fabrik, ”Lera som väcks till liv” (1943), där Bryk medverkar. En intressant film idag, då en stor del av keramikproduktionen förflyttats till Asien och det saknas uppskattning för det inhemska hantverket. Det tillverkades allt möjligt i fabriken och alla som jobbade där var otroligt skickliga hantverkare och konstnärer. De flesta tänker antagligen inte på att vi håller på att förlora det här kunnandet i Finland. En av de färdigheter som blomstrade under Bryks tid i ett efterkrigstida Finland.
Julia Nyman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter