"Grå pantrar och gamla rävar" vill hjälpa yngre pensionärer med omställningen till pensionärslivet


”Grå pantrar och gamla rävar” är arbetsnamnet för det nya nätverket som ska hjälpa nyblivna pensionärer att anpassa sig till de förändringar som pensioneringen innebär. Foto: Carina Holm
Att bli pensionär innebär både frihet och tomhet. För att hjälpa yngre pensionärer eller blivande pensionärer med övergången mellan arbetsliv och pensionärstillvaro har ett nytt nätverk med arbetsnamnet ”Grå pantrar och gamla rävar” inlett sin verksamhet i Åbo.
En av drivkrafterna är Margita Vainio, pensionerad personaldirektör vid Åbo Akademi sedan 2013.
– Att gå i pension är en märkbar förändring och inte nödvändigtvis någon enkel process. Det är viktigt att man förbereder sig och genom det här projektet vill vi hjälpa till.
Nätverket samlar människor från bland annat Svenska pensionärsklubben i Åbo, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, Svenska folkskolans vänner, Åbo svenska arbis och Röda korsets avdelning i Åbo.

Margita Vainio är en av drivkrafterna bakom det nya nätverket. Foto: Carina Holm
Vill bli influerare
– Att lämna arbetslivet betyder att man avstår från sitt jobb och sin arbetsgemenskap och de möjligheter som man har haft i arbetslivet. Vi vill bli influerare, och göra andra medvetna om de resurser som yngre pensionärer har. Vi vill synliggöra den här gruppen, med dess kompetenser och kunskap.
En tanke är att samla material som en arbetsgivare kan ha nytta av när det gäller arbetstagare på väg i pension.
Ett annat tema för nätverket är digitaliseringen. Det finns också planer på skrivarhandledning, för att uppmuntra yngre pensionärer att skriva om sina liv.
Som inspiratör har nätverket bjudit in docenten och Äldreinstitutets pensionerade forskningsdirektör Anneli Sarvimäki.
Hon säger att två processer infaller vid pensionering: att gå i pension och att bli äldre.
– De sammanfaller oturligt nog ofta, säger hon, och påpekar att det är en ansträngande process att gå i pension, som vi därför borde göra när vi är unga.
”Åldringar är oftast femton år äldre än man själv”
Skämt åsido, hon säger att också yngre pensionärer borde börja förbereda sig på den egentliga ålderdomen som kommer senare.
– Många är förvånansvärt oförberedda på att åldras och tycker vanligen att åldringar är personer som är femton år äldre än vad man själv är, säger hon.
Hon talar också om olika livslopp för 40-talister och 50-talister.
– De har levt under olika historiska förlopp och tacklar livet på olika sätt. När 50-talisterna säger ”Va, stoppade ni strumpor?”, så säger jag att det är klart att vi stoppade strumpor.
Det är de aktiva pensionärerna som syns
Mycket har hänt med människor som är äldre än 65 år på tio år. Generellt sett lever äldre längre, är friskare och deltar mer aktivt i föreningsliv och hobbyer, men träffar släktingar mer sällan.
Samtidigt betonar Sarvimäki att de äldre människor som syns i enkäter och intervjuer är de som orkar och mår ganska bra.
– De som har det jobbigast med ålderdom och minnessjukdom fyller inte i formulär. Det gör att vi får en snedvriden bild, där stora grupper faller utanför.
Även om pensioneringen innebär förändringar finns det också en kontinuitet, säger Sarvimäki.
– Jag vaknar upp och jag är fortfarande den jag har varit de senaste sextio åren på gott och ont. Det är det som bär.
Men allt blir inte som man har tänkt sig, någon närstående eller man själv kan till exempel få en stroke eller Alzheimers, och därför säger hon att man i tid borde fundera på sådant som ekonomi, testamente och vårdvilja.
Hon avslutar med ett citat av Fred Astaire: Att åldras är som allt annat, vill man lyckas med det gäller det att börja tidigt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.