Gott om sportlovsprogram på Kimitoön – och åtminstone tre fastlagsjippon på söndag
Brist på sysselsättning råder inte på Kimitoön under vinterledigheten, speciellt inte under stundande fastlagssöndag.
Sagalunds museum, kommunen och ett flertal föreningar bjuder på program såväl inomhus som utomhus. ÅU serverar här ett plock bland aktiviteterna.
I Bruksmuseet i Dalsbruk bjuder på söndag (19 februari klockan 12) på fastlagsskoj med fastlagstraditioner. Det här betyder förutom bullar också bland annat tur med ponny och kärra, utställning och lekmiljöer.
Motsvarande evenemang ordnas i Sagalunds museum i Kimito tisdagen därpå (21 februari klockan 12). Där kan man också besöka den nya utställningen I ryans skydd.
Utställningen beskriver museet så här: Tjocka ylleryor har tjänat mångahanda syften i Norden; täcken, skydd på båt- och slädfärder, till prydnad och även ceremoniella syften. Ryan har värmt minst lika bra som en fäll, men varit mer praktisk. Senare har ryor tjänat som praktföremål för hem och festplats, och ett skydd under livets färd.
På söndagen (19 februari klockan 12) ordnar Kimitoöns församling och St. Jacobs sjöscouter fastlagsjippo utanför Västanfjärds församlingshem. Bland annat brasa och spårning utlovas, eventuellt pulkaåkning.
Ytterligare ett fastlagsjippo ordnas samma dag av Dragsfjärds ungdomsförening i Furulund (klockan 12). Det blir bullar och annat ätbart, och så finns både en ponny och en brandbil på plats.
Familjejippo, workshops och Vikinga-vinterspel
På måndag ordnar Kimitoöns kommun familjejippo i Amosparkens pulkbacke i Kimito (klockan 18). Vidare kan det löna sig att hålla utkik för barnfilmer på bion i Kimito.
Hos Kulturhus Björkboda är sportlovet fyllt med våfflor och workshops, bland annat Black Out Poetry, grafiskt tryck, akvarellmålning och broderi.
I biblioteket i Västanfjärd berättar Röda Korset på torsdag (klockan 18) hur man kan förbereda sig på elavbrott och hur man klarar sig på egen hand i minst tre dygn.
Lördagen därpå (25 februari klockan 10) ordnas Vikinga-vinterspel i Rosala Vikingacentrum.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.