Gott om nior till Kattan, bara ett dussin till Hangö – så många sökande hade gymnasierna i Åboland och Västnyland

Även i år vill många studera på Katedralskolan i Åbo. Det visar siffrorna från den gemensamma ansökan till andra stadiets skolor.
Sammanlagt har 142 nior valt Katedralskolan som sitt första alternativ. Av dessa har 22 sökt till gymnasiets idrottslinje. Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen är nöjd med antalet sökande.
– Det är ett hyfsat antal i förhållandet till mängden nior, säger hon.
Katedralskolan lockar även nior från andra orter. Enligt Pärnänen har antalet sökande som inte gått i S:t Olofsskolan i Åbo de senaste åren varit drygt 20.
– Vi har haft bra resultat i flera år, vilket är en faktor. Dessutom har vi idrottslinjen som verkar hålla i sig.

Katedralskolan har 114 nybörjarplatser. Det betyder att hela 28 nior inte får studieplats i Åbogymnasiet.
– Vi höjde antalet platser för några år sedan. Sedan dess har vi haft flera sökande. Trenden har varit stigande och verkar hålla sig. Också intresset för idrottslinjen och idrottsakademin har varit stort, säger hon.
Inga sökande till tennislinjen
I landets sydligaste stad är årskullarna däremot små. I år valde 12 nior Hangö gymnasium som sitt första alternativ. Enligt gymnasiets rektor Tanja Koivisto är siffran rätt förväntad.
– Det är alltid i proportion till antalet nior. I år har vi ungefär 30 nior, vilket betyder att ungefär hälften söker till gymnasiet, säger hon.
– Å andra sidan har vi för tillfället omkring 50 åttor i Hangö, så man kan förvänta sig flera sökande nästa år.
Hösten 2022 påbörjade gymnasiet en tennislinje i samarbete med Hangö Tennisklubb. Linjen lockade inga sökande i år.
– Vi fortsätter nog samarbetet med tennisklubben. Linjen har inte pågått i så många år. Jag tror att man måste ge den mera tid för att etablera sig, säger Koivisto.

Hangö gymnasium planerar även att inleda ett nytt samarbete. Den här gången med Hangöudds ryttare.
– Vi vill erbjuda ett sätt att kombinera ridhobbyn med gymnasiet. Det skulle fungera på liknande sätt som tennislinjen, berättar hon.
Gott om sökande också i Raseborg
På andra sidan Pojoviken hade Ekenäs gymnasium 72 förstahandssökande. I fjol hade 75 sökande gymnasiet som första alternativ. Gymnasiet har 75 lediga platser.
I grannstaden har 43 nior valt Karis-Billnäs gymnasium som första alternativ. I fjol antog skolan 33 sökande. Gymnasiet har 62 lediga platser. Skolans rektor Esbjörn Hägerstedt säger att flera än vanligt sökt till gymnasiet i år.
– Vi har många i år. Vanligtvis har vi omkring 35–40 sökande, säger han.
– Nu är årskullen lite större. Också gymnasiebenägenheten är större i år i Raseborg, fortsätter han.
Esbjörn påpekar att antalet sökande fortfarande lever och klarnar under sommaren.
Åbobor till PSG?
I år har Pargas svenska gymnasium 49 förstahandssökande. Motsvarande siffra i fjol var 60. Rektor Annika Gustafsson förväntade sig ett liknande antal.
– Det beror alltid på årgången. Antalet är ganska som väntat, även om det gått ner lite. Många från Sarlinska skolan har valt att gå gymnasiet i Pargas.
Gustafsson tror att Pargas ännu kan få en del tillskott.
– Problemet är att Katedralskolan har så många sökande, vilket påverkar utfallet. Vi kommer säkert att få en hel del Åbobor till Pargas.

Pargas svenska gymnasium flyttade i fjol med många andra skolor in till lärcentret Brava. Gustafsson tror inte att det nya skolhuset har haft en inverkan på antalet sökande.
– Jag tror inte att det har påverkat, varken till det ena eller det andra hållet, säger hon.
Marina linjen lockar många
På Kimitoöns gymnasium är den snart tre år gamla marina linjen populär. Med 18 sökande var den betydligt populärare än gymnasiets allmänna linje med 6 sökande.
Gymnasiets rektor Bob Karlsson är tillfredsställd med resultatet.
– Det är ett helt bra resultat, ungefär som i fjol. Årskullen var också större. I framtiden kan det vara att antalet sjunker med tanke på årskullarna på ön.
Den marina linjen på gymnasiet har för tillfället 15 platser. Karlsson säger att man för tillfället utreder om antalet platser kan ökas.
– Vi har många praktiska lektioner i marina linjen, och därför kan det bli utmanande med större grupper. Om förskjutningen ökar så kan det bli ett problem, men för tillfället tror jag att vi kan hantera det, säger han.

Den gemensamma ansökan till gymnasier och yrkesskolor var öppen från 22.2–19.3. Antagningsresultaten till utbildning efter grundskolan publiceras tidigast den 13 juni. Senast den 27 juni ska de antagna ta emot sin studieplats.
Jag undrar hur Hangö kan ha råd med ett gymnasium?