Gör rätt och gå inte mot rött – Polisen höll koll på fotgängare i Åbo

När ÅU kommer till parkeringsplatsen vid Åbo busstation håller överkonstapel Juha Seppälä på att skriva en böteslapp på 20 euro till en fotgängare som gått mot rött ljus.
Det är inte en slump att Polisen är här. Åbopolisen deltar i den nationella intensivövervakningen av fotgängarnas och cyklisternas trafikbeteende. Till uppgiften hör också att hålla koll på hur de som kör med en elsparkcykel beter sig.
Under den halvtimme som Polisen har övervakat övergångsstället på Västerlånggatan bakom busstation har redan över tio böteslappar skrivits ut, säger Seppälä.
– Folk har gått eller cyklat mot rött ljus eller cyklat på trottoaren, något som är vanligt bland Åboborna. Det händer också att man kör med elsparkcykeln på trottoaren trots att trafikregeln är den samma som för cyklister, det vill säga man ska hålla sig på körbanan om det inte finns en cykelväg.

Den vanligaste förklaringen Polisen får höra då någon går eller cyklar mot rött ljus är att hen har bråttom eller att det inte är någon trafik i närheten. Det är också vanligt att man nog trycker på knappen som tänder det gröna fotgängarljuset, men man har inte att tålamod att vänta på att det blir grönt.

I vanliga fall brukar Polisen få höra sura kommentarer av folk som bötfälls. ”Har ni inte något bättre att göra” brukar vara en vanlig kommentar. Den här soliga vårdagen har det varit annorlunda, säger Seppälä.
– Kanske det är vädret, men vi har faktiskt bara fått positiva kommentarer och ingen har klagat, tvärtom. Man har varit nöjda med att Polisen syns till och man önskar mera övervakning.
– Sådant är ju trevligt att höra.
Höga hastigheter på Östra Strandgatan
Tidigare på dagen var Seppälä och hans kollegor på Östra Strandgatan där hastigheten i höstas sänktes till 30 kilometer i timmen.
– De flesta bilister höll lagom hastighet, men några körde mellan 40 och 50 kilometer i timmen och ålades en trafikförseelseavgift på 200 euro.
Enligt den statistik som kommer till polisens kännedom skadades omkring 560 cyklister och cirka 300 fotgängare och mopedförare i vägtrafiken i fjol i hela landet.
– Det är dock skäl att notera att alla cyklistolyckor, särskilt singelolyckor i vilka andra inte är inblandade, inte kommer till polisens kännedom och därför inte heller kommer med i statistiken. Det betyder alltså att antalet skadade är högre än i den officiella statistiken, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Trafikövervakningen fortsätter på torsdag då Polisen koncentrerar sig på att övervaka trafiken vid övergångsställen. Den 21 april har man fokus på hastigheterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.