Gör inte tränandet jobbigt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
”Träning som inte känns som träning.”
På det sättet marknadsför en aktör sin nya stora aktivitetspark för barn i Åboregionen.
Jag förstår tanken, att barnen inte ens tänker på hur mycket de ”tränar” då de springer, kryper, klättrar och hoppar bland alla ställningar, trampoliner och rutschkanor.
Men varför utgå från att träning känns som något jobbigt?
Varför utgå från att folk vill undvika träning?
Oberoende av om man riktar den här marknadsföringen till barn, ungdomar eller vuxna är det onödigt att mellan raderna påstå att träning är någonting som alla vill slippa.
Visst, det finns många som helst inte vill anstränga sig eller svettas. Det har de all rätt att låta bli att göra.
Men i takt med alla rapporter om hur barn och ungas motionerande minskar är det inte så uppbyggande att skapa en negativ bild av själva tränandet för barnen.
Istället går det ju att lyfta fram de positiva effekterna av att röra på sig.
Vår familj är lyckligt lottad, åtminstone enligt oss själva, då barnen som är under skolåldern mer än gärna rör på sig.
Visst är det frustrerande som förälder då en liten figur efter fyra timmar på hockeyplanen blir rosenrasande för att det är matdags, ”matchen är inte slut ännu”.
Eller då 100 spontana X-hopp precis innan läggdags gör att sömnen som skulle behövas för morgondagens förskola inte infinner sig direkt.
Men det känns som betydligt mindre problem än att tvingas försöka hitta på saker för att få barnen att röra på sig.
Forskare har redan en tid talat om att skillnaderna i barns motionerande blir allt större. Vissa tränar tio gånger i veckan medan andra gör allt för att missa skolgymnastiken. Båda har sina risker.
Som alltid är föräldrarna i nyckelposition. Hurudana förebilder är vi själva? Rör vi på oss? Ger vi oss tid att sparka boll eller klättra i träd tillsammans med barnen?
Om svaret är nej är det inte så konstigt att inte heller barnen vill göra det.
För vem vill nu egentligen träna?
Johan Backas
Journalist på ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.