Förflytta dig till innehållet

Gör eget vin i ett garage i Bordeaux

Söderlångvik gård. Personal från gården har besökt Annica Landais-Haapa i Frankrike för att bekanta sig med hennes vin, gården kan tänka sig sälja vinet i framtiden.


Kimitobördiga Annica Landais-Haapa har tillsammans med en kompis grundat ett eget vinföretag i Bordeaux i Frankrike.
För tre veckor sedan buteljerades den första satsen på 1600 flaskor, och i förra veckan ordnades en provsmakning av några flaskor på Söderlångviks gård.
– Jag fick bara tre flaskor med mig i bagaget på flyget, så vi har inte marknadsfört evenemanget mycket. Men förhoppningsvis kan vi ordna en större tillställning med flera flaskor senare i sommar, säger Landais-Haapa.
Fram till för två år sedan jobbade hon som vinjurist på vingården Chateau Latour, och gjorde allt i sin makt för att förhindra piratkopiering och varumärkeskränkningar runt om i världen.
Latour är ett väldigt exklusivt vin, den enda flaskan som Alko säljer i Finland kostar 1500 euro. På Latour började Haapa med att plocka vindruvor för att förtjäna lite extra, därefter praktiserade hon på vingården och småningom var hon fast anställd.
Men när sonen Raphaël föddes och familjen flyttade måste hon fundera om när det gällde arbetslivet.

Gör allt själva. Annica Landais-Haapa och Laurent Bordes har plockat vindruvorna och framställt vinet helt själva.


Under åren på Latour lärde hon känna vinframställaren Laurent Bordes, och ifjol grundade de företaget Les Chais du Port de la Lune (”månhamnens vinkällare”).
– Vi har gjort allting själva i produktionen av vinet. Vi har plockat druvorna, fraktat dem, trampat och buteljerat, säger Landais-Haapa som är uppvuxen på en lantgård så närheten till naturen har alltid varit viktig för henne.
För tillfället är det Bordes garage som är produktionslokal, men snart flyttar företaget till en bunker som tyskarna byggde i Bordeaux under andra världskriget.
Förutom en spännande historia erbjuder bunkern en temperatur som hålls på en bra nivå konstant, några kostnader för luftkonditionering uppstår inte.
Målet är att nästa år komma upp i 10 000 flaskor och senare 15–20 000. Redan nästa år kommer det också att finnas ett vitt vin.
I Finland är Söderlångvik gård intresserade av att sälja vinet, och eventuellt söker Landais-Haapa några andra liknande ställen där vinet kan säljas.
– I början söker vi mindre importörer i Finland, kanske kontaktar vi Alko i ett senare skede. Vad priset blir i Finland är ännu inte fastställt, men i Frankrike säljer vi en flaska för 15,20 euro.

Smakprov. Förra fredagen fick man smaka på vinet på Cafe Vivan i Söderlångvik.


Vinet, som är ekologiskt, är ett av få som tillverkas innanför Bordeaux stadsgränser. Trots att det finns 7000 vingårdar i regionen verkar de flesta på landsbygden utanför staden.
Men trots det får vinet inte kallas ett Bordeauxvin, eftersom druvorna köps in också utanför regionens gränser. Därför marknadsförs det som ett vin från Bordeaux, inte som ett Bordeauxvin.
– Det är kraftigt och fylligt som de flesta Bordeauxvinen. Syrahdruvorna som vi hämtat från södra Frankrike ger en annorlunda kryddighet.
Förutom Syrahdruvor består vinet av Cabernet Sauvignon och Merlot. De olika druvorna har vinifierats i skilda ståltankar och lagrats på ekfat i åtta månader, för att sedan föras samman i slutskedet.
– Vi kom fram till att en blandning av de olika druvorna blir bäst för årgången 2017. Vårt första vin heter Prélude, det är inledningen för vår firmas vinberättelse.

Kryddigare än Bordeauxvin. Så beskriver Annica Landais-Haapa vinet, som inte får marknadsföras som ett Bordeauxvin då en del druvor kommer från en annan region.


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter