Förflytta dig till innehållet

Gonorré frodas i Åboregionen – infektionerna ökar också på andra håll

Pixabay
Kondomförpackningar i mörka färger
Det blir allt vanligare med gonorrésmittor. Kondom skyddar mot gonorréinfektioner om den används rätt.

Antalet gonorrésmittor ökar, inte bara i Egentliga Finland utan också i andra delar av landet.

Under 2023 konstaterades 96 fall av gonorré i Egentliga Finland, vilket är dubbelt så många jämfört med föregående år. Enligt välfärdsområdet Varha har smittspårningen inte längre kunnat identifiera tydliga smittkedjor som kan begränsas.

Fjolårets smittantal för hela landet är 1 328, vilket är det högsta årliga antalet i registret över smittsamma sjukdomar som observerats under hela uppföljningsperioden.

I år har det redan rapporterats 163 fall av gonorré i hela Finland (läget den 12 februari), och antalet har också ökat i andra europeiska länder.

– Gonorré är en bakteriesjukdom som smittar genom sexkontakt och som länge var sällsynt i Finland. Tidigare var det lättare att hitta sjukdomen eftersom särskilt män uppvisade symtom redan några dagar efter smittan, då patienterna snabbt sökte sig till test och behandling, säger Riitta Ratia, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i Varhas pressmeddelande.

Män får symtom tidigare

Inkubationstiden för gonorré är i allmänhet 2–5 dygn, men hos kvinnor ofta längre, till och med 2–3 veckor.

Hos män kan gonorré orsaka flytning från urinröret och sveda när man kissar. För kvinnor förekommer vitflytning, sveda när man kissar och smärta i nedre delen av magen. Infektionen kan också vara symptomfri eller mycket lindrig.

Obehandlad gonorré kan även utan symptom orsaka barnlöshet.

– På senare tid har gonorré ofta fåtts från en okänd tillfällig partner i Finland, vilket gör det svårt att nå personer som eventuellt lider av gonorré. Många fall av gonorré kommer från utlandet, men numera har man oftast fått smittan i Finland. I synnerhet är sex mellan män en riskfaktor, säger Niina Hieta, specialist i hudsjukdomar och allergologi vid ÅUCS i pressmeddelandet.

Ökad incidens de senaste åren

Gonorré började öka efter 2016. Samtidigt blev dess symtom lindrigare och den började förekomma hos unga vuxna på samma sätt som klamydia. Åren 2022 och 2023 började incidensen av gonorré stiga snabbt.

För att testa sig för gonorré eller klamydia kan man kontakta den egna hälsocentralen eller polikliniken för könssjukdomar vid ÅUCS. Man kan ringa eller fylla i Omaoloblanketten för könssjukdomar på nätet, och på det sätt få remiss till laboratorieprov.

Symtomfria patienter undersöks och behandlas i första hand på hälsovårdscentralen. På polikliniken för könssjukdomar vid ÅUCS undersöks och behandlas i huvudsak patienter med symtom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter