God stämning på bokmässan – ”Det är trevligt att vara bland böcker”

Åbos bokmässa lockar litteraturintresserade till mässcentret från fredagen till söndagen. Bokmässan är den första och äldsta av sitt slag, hälsar Miia Rosala under öppningsceremonin i ett nästan fullsatt auditorium.
I år deltar 600 uppträdare och över 100 utställare på bokmässan. 300 olika program ordnas.

Lite efter klockan tio är det kö vid ingången till mässcentret. Litteraturentusiaster lockas till den traditionsenliga bokmässan som i fjol inte kunde ordnas på grund av pandemin.
Litteraturen enar
Anette Kylä-Liuhala jobbar på biblioteket. För henne är bokmässan en skolningsdag. Det är tredje gången hon är på bokmässan.
– Jag är här för att träffa författare och höra deras historier om deras böcker, säger Anette Kylä-Liuhala.

Speciellt väntar Kylä-Liuhala på Åboförfattaren Jussi Sudenlahtis framträdande om sin nya bok senare på kvällen.
Helena Murtonen-Leppä undervisar en skrivklass i Tammerfors. Hon har kommit hit med sina elever, eller framtidens författare som hon kallar dem.
– Det är trevligt att vara bland böcker. Underbart att de kunde ordna mässan, säger Helena Murtonen-Leppä.

Främst författardiskussioner och skönlitteratur intresserar Murtonen-Leppä på bokmässan.
Vid mässan finns en avdelning för de yngre i familjen. Barnavdelningen är inredd i vackra färger och Tove Janssons muminmotiv.
På scenen kommer bland annat artisten och barnboksförfattaren Kimmo ”Elastinen” Laiho uppträda under mässhelgen.
– Det är trevligt med ett område på mässan som barn trivs på, annars kan det bli tråkigt för dem. Här får de känslan av att det är roligt att gå på mässa, säger Emmi Keränen, som är på bokmässan med barnen Eino och Elli.

Keränen säger att bokmässan piggar upp vardagen. Eino och Elli har redan hittat några böcker de vill ha.
Martti Vieru säger att han inte tänker så mycket på coronapandemin på bokmässan. Han är intresserad av gamla böcker.
– Gammalt är gammalt. Det skulle få finnas lite fler gamla böcker på mässan, säger Martti Vieru.

Böcker från små förlag intresserar Seija Vieru.
– Böcker från små förlag är intressanta och annorlunda, säger Seija Vieru.
Mångspråkigt och hälsonära
Huvudtemat på årets bokmässa är musik och auditiv kultur. Det aktuella temat rör sig kring kunskapsbrytning och välmående.
Förlaget Viisas Elämä är med första gången på bokmässan i Åbo. Förlagets böcker fokuserar just på böcker om välmående, både i form av meditativa böcker och böcker om hälsosam kost.
Författaren Sanna Vaaras nyaste bok ”Siskonpeti” är en meditativ bok som handlar om då hennes syster insjuknade i en dödlig sjukdom.
– Jag är väldigt ivrig över bokmässan, det är en så hemtrevlig stämning här. Det är lite som en klassträff, då man äntligen får träffa författarkolleger och läsare igen, säger Vaara.

Vaara säger att det främst är medelålders kvinnor som vill undersöka sina liv och leva ett lugnare liv som Viisas Elämäs böcker intresserar. En växande kundgrupp är män och kvinnor i tjugoårsåldern, säger Vaara.

Åboförlaget Enostone har verkat sedan 1999 och deltagit i bokmässan sedan dess. Enligt Kalle Niinikangas genomgick förlaget ett generationsbyte för tre år sedan.
– Vi har mycket tvåspråkiga böcker. Två språk, till exempel engelska och finska eller finska och estniska, kan finnas i samma bok. Förlaget har främst prosa-, poesi- och barnböcker, säger Niinikangas.

Niinikangas visar olika tvåspråkiga böcker. Vissa har dikter på två språk på samma sida, andra är på ett språk då man börjar läsa från ena hållet, och på ett annat språk då man börjar läsa från det andra hållet.
Inga svenskspråkiga böcker finns med i Enostones urval på mässan, eftersom förlaget bara har med böckerna som utkommit sedan 2018. Nästa svenskspråkiga bok kommer ut vid årsskiftet.

Åbobokhandeln och -förlaget Sammankon kirjakauppa finns på sina vanliga plats i mässcentret. Förlaget och Riikka Majanen har varit med på mässan i många år.
– Vi hälsar på stamkunder och folk som årligen besöker oss på mässan, säger Majanen.

Sammakon Kirjakauppa har tagit med julprodukter till årets bokmässa. Majanen presenterar också feministiska böcker och böcker om Estland.
Mat- och vinmässa i mindre skala
I samband med bokmässan ordnas också mat- och vinmässan. Här kan besökare följa med då kockar tillreder mat medan de smuttar på ett glas vin eller äter pizza.

Det är luftigt på matmässan och utställarna behöver inte tränga smed varandra.
Jouko Pahkakangas har deltagit i matmässan under många år och säger att det är färre utställare än det brukar vara.
– Det är trevligt att man får börja öppna upp samhället igen. Hoppas det kommer mycket folk, säger Pahkakangas.

Pahkakangas är på mässan med företaget Sillankorvan Yrttijuusto som säljer bland annat ostar, brödostar och efterätter. Produkterna tillreds från mjölk av Pahkakangas egna kor.
Lite längre fram står Tomi Kantola och äter sikceviche. Företaget Benella erbjuder fisk som är miljövänligt odlad. På plats tillreder Citymarket i Länsikeskus kockar fisken för kunder som får smaka.
– Idén med Benella är att återvinna föda så att säga. Man gör en miljögärning för Skärgårdshavet om man äter fisk odlad av Benella, säger Kantola.

Kantola säger att han är ivrig på att få arbeta bland människor på mässan.
Artikeln uppdaterad måndagen den 4 oktober kl. 9.03 med en korrigering av namnet ”Enostone”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.