God betjäning A och O för Kimitoföretagare — många känner både stolthet och framtidstro


Kimito centrum har flyttat fler gånger. I dag verkar företagare vara nöjda med en placering till exempel här vid Engesbyvägen. Foto: Emilia Örnmark
Kimito centrum beskrivs ofta som handelscentrum på Kimitoön, eller stället dit man åker för att uträtta sina ärenden. Förutom två större matbutiker finns här en hel del andra affärer och serviceställen som drivs av lokala företagare. ÅU talade med några av dem, och de verkar rätt nöjda med tillvaron. Förstås är det svårt för dem att konkurrera med priserna i stan eller på webben — det gäller att istället hitta sin egen nisch och att kunna erbjuda personlig betjäning.
Traktortillbehör blev en nisch
Kimito Färg & Biltillbehör är ett av de Kimitoföretag som hör till gatubilden: Affären startade 1955, då främst med varor för heminredning på hyllorna, och flyttade till nuvarande plats år 1976. De senaste nästan 30 åren är det Ola Karlsson som drivit företaget.
— Då jag tog över började jag satsa mer på traktorringar, traktordelar och slitdelar till jordbruksmaskiner. Innan det, från 1972, var det främst bilringar och bildelar man satsade på, säger Karlsson.

Ola Karlsson, med vagnen full av däck. Foto: Emilia Örnmark
Eftersom Karlsson är den enda i trakten som erbjuder traktortillbehör, går de fortsättningsvis rätt bra åt. Traktordelarna säljs i affären genom Kramp (tidigare Grene) och är en klar nisch för Karlsson.
— Dessutom får man betjäning här, och så erbjuder vi däckmonteringar – det kan man inte få på internet, säger Karlsson.
Konkurrens inom inredning
Nedåt går däremot försäljningen av målarfärger och inredning, som erbjuds också av större butikskedjor på orten.
— Det är ju svårt att ha samma urval som finns i stan, konstaterar Karlsson.
Placeringen i Kimito gamla centrum, som i dag ligger lite avsides, fungerar bra för Kimito Färg & Biltillbehör. Karlsson menar att de varor man köper här behöver man ändå i de flesta fall bilen för att hämta.
— Det kan nog vara att gamla centrum en vacker dag växer ihop med det nya, tror Karlsson.

Kimito gamla centrum. Kimito Färg & Biltillbehör syns till höger. Foto: Emilia Örnmark
Ola Karlsson är numera allt mindre på plats i sin affär, och tycker att de fyra anställda klarar ruljangsen bra utan honom. För Karlsson är det ännu oklart hur länge han själv kommer att sköta företaget och om han lyckas hitta någon som vill fortsätta.
Han tror dock på en framtid på orten för denna specialbransch.
Flytt till Kimito i tankarna från början
Ett av de nyinflyttade företagen i Kimito centrum är Garnhärvan, som sedan maj hittas på Arkadiavägen, i lokalen där klädaffären Daisy fanns förut.
Sara Blomqvist och Tone Leganger startade garnaffären i Kärra för ett och ett halvt år sedan, men redan då fanns tanken om att en dag finnas i Kimito.
Företagarna tycker att det var en lämplig början att starta upp företaget försiktigt, då i samarbete med caféet i Ytterkulla skola.

Sara Blomqvist och Tone Leganger driver en garnaffär som nyligen flyttat från Kärra till Kimito. Foto: Emilia Örnmark
— Även om Dalsbruk är vackrare och ett mer naturligt centrum än Kimito, så är Kimito centret för kommers, säger Blomqvist om ortvalet.
Garnhärvan har fått många nya kunder efter flytten, och damerna konstaterar att fler rör sig i Kimito i olika ärenden, och då tittar in för mera spontana garnuppköp.
För Garnhärvan-företagarna beror framtiden på hur mycket man lyckas utöka försäljningen. Den kryper sakta uppåt hela tiden, och webbshopen är numera ett viktigt ben att stå på.
— Den fysiska butiken bär sig själv, och nu bär också webshopen sig själv. Det betyder att vi också sakta kan utöka lagret, säger Leganger.
Utmaningen just nu är att nå ut till alla potentiella kunder. Leganger konstaterar att trots att det finns många kanaler att sprida budskap genom, är det svårt att nå fram.
”Jag ville bort från gamla centrum”
Pappersbodens föregångare Che-Pa startade i Kimito gamla centrum (mittemot St 1) på 1950-talet med samma grundurval Pappersboden har i dag, det vill säga kontorsmaterial, böcker och leksaker. Leila Wirtanen tog över affären år 2006 och flyttade två år senare till det som i dag kan anses som centrum av Kimito. Sedan 2014 har Pappersboden till areal och plats sett ut som i dag, och finns där Engelsbyvägen börjar.
— Jag ville bort från gamla centrum, då allt annat också flyttade hit, säger Wirtanen och minns hur det några decennier tillbaka fanns bank, post, Matkahuolto och matbutik i gamla centrum.
Wirtanen är nöjd med den nuvarande placeringen av Pappersboden, eftersom butiken syns från fler håll och det är naturligt att man tar vägen här förbi om man till exempel ska till matbutiken.

Leila Wirtanen i Pappersboden. Foto: Emilia Örnmark
Utmanande för Pappersboden, liksom för fysiska butiker i hela landet, är förstås denna brytningstid då allt fler handlar på internet.
— De som vill ha betjäning kommer hit. Vill man ha en specifik produkt köper man ofta den på webben. Men om man inte riktigt vet vad man vill ha, kanske behöver gåvotips och dessutom gåvan inpackad, då kommer man hit. En stor kundgrupp är småbarnsföräldrar som har ont om tid och kommer här via efter jobbet för att köpa en gåva till ett barnkalas, beskriver Wirtanen.
Hon tillägger att det inte finns någon möjlighet att konkurrera med priserna på webben.
— Här ska kunderna kunna komma in för att få inspiration. För det behöver jag plats för att kunna ställa ut varorna, och redan det kostar.
Wirtanen ser att framtidsutsikterna för en butik som Pappersboden hänger ihop med hur orten utvecklas och hur det går med den nu sjunkande befolkningsmängden. Men hon trivs med att vara företagare i Kimito och ser speciellt sociala fördelar i det.
— Det är så skönt att ha butik här, och det är så roligt att lära känna folk. Genom butiken är man en del av lokalsamhället, säger Wirtanen och beskriver sina kundrelationer som familjära.
Samma metod har hållit i 35 år
I 35 år har Kimito Bagare bakat bröd i Kimito, med samma hederliga hantverksmetod. Förändringar har ändå skett, till exempel så har kundunderlaget stadigt minskat.
— Förut hade vi fler leveranser, som omfattade hela sortimentet, men i dag har vi slutat med återförsäljningen, säger ägaren Tony Holtegaard, som minns vilken raketstart bageriet fick då det öppnat och alla ville ha tårtor.
Ett undantag finns: I Café Four C vid torget i Dalsbruk säljs fortfarande bröd från Kimito Bagare.
Eftersom allt i bageriet görs för hand kan arbetsbördan inte ens jämföras med de automatiserade bagerier som står för största delen av finländarnas brödkonsumtion. Holtegaard ger som exempel bakandet av torkat surbröd, som består av många arbetsmoment: degen ska förstås först blandas ihop, sen ska den kavlas ut i flera repriser, degen ska räfflas, bröden ska skäras ut och så ska de gräddas och dessutom klyvas.

Tony Holtegaard har bakat i 35 år. Foto: Emilia Örnmark
— Klockan 3.30 börjar vi och 9.45 är vi klara.
Potential för att baka mera finns, men kunderna räcker inte till. Branschen har satts i förändring också i och med de färdiga, till och med nygräddade, bröd man kan köpa i matbutiken.
Caféterrass drar folk
Att det numera finns en terrass i anslutning till bagericaféet hämtar dock fler kaffegäster och bullar och bakelser går bra åt. I den branschen konstaterar dock Holtegaard att det finns ett överutbud i Kimito centrum just nu och han räknar till mer än fem platser där man kan köpa sig en kopp kaffe.

På bageriterrassen sitter cafékunderna gärna. Foto: Emilia Örnmark
Vintertid minskar kunderna – då skär man ner personalen till tre personer: en säljer i butiken och två bakar.
En stolthet finns ändå hos Holtegaard över att han klarat sig på bageriverksamheten i så många år, och åtminstone än så länge kan han leva på vad bageriet ger. Han är övertygad om att behovet av ett bageri i Kimito finns även i framtiden. Placeringen av bageriet är han nöjd med: det är här, vid Engelsbyvägen, man har chans att fånga in kunder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.