Förflytta dig till innehållet

Glyfosat förstör humlornas minne och inlärning – kan ha förödande konsekvenser, anser Åboforskare

Arkiv/Julia Lönnfeldt
Humla på blåklint
Glyfosat förstör humlornas minne.

Också bara en liten dos av det glyfosatbaserade växtbekämpningsmedlet Roundup försvagar humlornas förmåga att lära sig och komma ihåg samband mellan färger och smaker.

Det konstaterar forskare vid Åbo universitet och Uleåborgs universitet som har undersökt bekämpningsmedlets inverkan på humlor.  

En humla och testtuber med olika färgade lock.Åbo universitet
Humlorna fick utföra ett experiment efter att ha utsatts för bekämpningsmedlet Roundup.

I undersökningen utsattes testhumlor för en engångsdos av bekämpningsmedlet. Dosen motsvarade den mängd som humlor kan få i sig på en åker som besprutats med växtgiftet under en dag.

Efter exponeringen testades humlornas i ett prov med tio färger och lösningar som antingen innehöll välsmakande socker eller illasmakande kinin.

En kontrollgrupp utförde samma test och lärde sig efter tre dagar vilka färger som hörde ihop med vilka smaker. De humlor som utsattes för experimentet lärde sig mycket långsammare och glömde efter ett par dagar vad de lärt sig.

Forskarna undersökte också i hur pass hög grad giftet inverkade på humlornas förmåga att klara av enklare uppgifter och kom till att bekämpningsmedel med glyfosat inte gör humlorna helt färgblinda eller oförmögna att känna igen lukter men att färgseendet nog försvagas.

Ifall humlornas färgseende försvagas kan det ha ödesdigra följder för humlornas förmåga att hitta näring och överleva.

Marjo Helander, docent vid Åbo universitet, säger i ett pressmeddelande från universitetet att hon är mycket bekymrad över forskningsresultatet och det faktum att också en enda liten engångsdos inverkar så menligt på humlorna.

— Resultatet är ännu mer oroväckande då man beaktar hur mycket bekämpningsmedel innehållande glyfosat som det används i Finland, säger Helander.

Forskningsresultatet har publicerats i  Science of the Total Environment. Du kan läsa artikeln här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter