Glöm gammalt groll och gamla gränser – utnyttja den nya möjligheten att samarbeta i Åboregionen

När sidor och sajter fylls av nationella och internationella nyheter är det lätt att missa en viktig regional reform. En stadsregionsreform, kan den väl kallas.
Det handlar om den nya samkommunen för Åbo, S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso och Rusko. Målet är bätre intressebevakning och gemensamma mål för utvecklingen
Fullmäktige i Reso var först ute med ett ja till avtalet om samkommunen. På måndagen stod Åbofullmäktige i turen. Så värst lång blev debatten inte, inte heller behövdes det en omröstning.
Centerns Jarmo Laivoranta undrade om det här verkligen är bästa sättet att öka samarbetet.
”Ska vi faktiskt varje år sätta en halv miljon euro på det här?”
Borgmästare Minna Arve tror att samkommunen kan minska friktionen mellan kommunerna.
”Den misstro som finns beror sannolikt på att beslutsfattare inte har haft ett bra forum där man lär känna varandra.”
Mari-Elina Koivusalo (SDP) vill se mer samarbete än vad som definieras i samkommunens stadgar.
”Tjänstemännen har samarbetat men politiker har suttit i sina skyttegravar”, enligt Koivusalo.
Åbopolitikernas inlägg sammanfattar bra vad det handlar om. Det finns en oro för att ett nytt organ kostar och inte har ett mervärde. Å andra sidan kan ingen förneka att det är bra med mer samarbete, särskilt då relationerna av historiska skäl inte alltid varit de bästa (eller ännu är det).
Den tredje aspekten gäller makt. Kan det ske en förskjutning av makt från kommunerna?
Visst, det sägs tydligt att samkommunen inte tar beslut. Men samtidigt: om Åboregionens kommuner på samkommunsnivå kommer fram till något, är det en kraftig signal. Det är lite som med definitionerna av hur munskydd ska användas: det är ett tvång som egentligen inte är ett tvång, men nog en stark rekommendation.
Det som samkommunen förordar blir lätt en stark rekommendation för kommunernas beslut.
”När samkommunen nu redan har gjort denna utstakning, så …”
Fullmäktigeledamoten Jere Järvinen (SDP) fick in alla aspekter på bara några rader då S:t Karins fullmäktige för sin del sade ja till samkommunsavtalet på måndagen.
”Nu är man på väg att skapa en sammanslutning, som snart säkert har ett tjugotal avlönade specialiserade experter. Jag är rädd för att det sätt som allt överlappar blir en stötesten. Snart kan vi släcka lampan i (fullmäktige)salen också här” (Turun Sanomatt,12.4).
De kommuner som går med har väldigt olika utgångslägen, olika styrkor. Utvecklingen i regionen har i viss mån styrts av att somliga kommuner lyckas med sådant som andra misslyckas med (därför sker exempelvis en stor utflyttning från Åbo, det är invandringen som får invånarantalet att växa).
En region där kommuner siktar på att konkurrera med varandra är ändå som en helhet mindre lockande än en region där kommunerna tillsammans arbetar för att konkurrera på ett helt annat plan. Det är därför all anledning att gå in för fördomsfritt nytt samarbete.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.