Glödande alger, känslor och förnuft i äktenskapet samt robotar – vetenskapsdagarna ordnas igen i Åbo


En av programpunkterna under Vetenskapsdagarna är att bekanta sig med roboten Nao. En annan är att lära sig bygga en egen LEGO-robot och öva sig på att koda robotens rörelser. På bilden kommunicerar Annamari Soini och Valentein Soloviev med Nao. Pressbild
Vetenskapsdagarna och Forskarnatten ordnas igen i Åbo i helgen. Besökarna får bekanta sig med vetenskap i många olika former.
Enligt Åbo Akademis kommunikationschef Thurid Eriksson finns det ett stort intresse för dylika vetenskapsevenemang.
– En av universitetens viktigaste uppgifter är att popularisera och förmedla vetenskap. Människor är intresserade av hur forskningen tar tag i och löser aktuella samhälleliga utmaningar. Med de här evenemangen hoppas vi nå ut till både yngre och äldre personer som är nyfikna på vetenskap, säger Eriksson.
Strid och kärlek, förnuft och känslor och vetenskapens trovärdighet
Temat för Forskarnatten är känslor. Evenemanget ordnas fredagen den 27 september klockan 18 i Domkyrkan. Fyra ämnen presenteras kort, sedan får besökarna själv välja vilken föreläsning de lyssnar på.
Kirsi Vainio-Korhonen, professor i finsk historia, föreläser om förnuft och känslor och det finska äktenskapets historia. Timo Vuorisalo, lektor i miljövetenskap, föreläser om känslornas evolutionsekologi. Virpi Lumma, akademiprofessor i evolutionsbiologi, föreläser om strid och kärlek i människo- och elefantfamiljer. Mikael Lindfelt, teologie professor, föreläser om vetenskapens trovärdighet.
Evenemanget avslutas med att alla får sjunga med i Thomas av Aquinos medeltida liturgier. Den som vill kan också lära sig mera om ämnet.

Måla med kemi. Det kan man bland annat testa på i Åbo på lördag. Anu Tuominen är en av experterna på det. Pressbild
Evenemanget Vetenskapsdagarna ordnas bara en dag för allmänheten, eftersom fredagen är tillägnad skolorna.
Men på lördag är det öppet hus i besöks- och innovationscentret Joki klockan 10–14.
Programmet består av föreläsningar och programpunkter där deltagarna får testa olika saker.
Det ordnas bland annat en föreläsning om insekter för barn i åldern 7‒10 år. Vuxna släpps inte in på föreläsningen. De kan under tiden i stället lyssna på presentationer om sömn, familjevåld eller bekanta sig med aktivitetspunkterna.
Bland annat kan man testa ett leklaboratorium, skapa konst med kemi och prova kemilabbutrustning, leta efter arkeologiska fynd eller studera celler och organismer via mikroskop.
Den som är modig kan dyka in under en mörk kupol för att se glödande alger, lära sig mer om hjärnans eller rymdens mysterier eller prata med roboten Nao.
Det är fritt inträde till evenemangen.
Vetenskapsdagarna ordnas av Åbo Akademi och Åbo universitet. Hela programmet hittas via universitetens hemsidor.
Måla med kemi. Det kan man bland annat testa på i Åbo på lördag. Anu Tuominen är en av experterna på det.

Nao. Pressbild
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.