Globala trender påverkar Åbo centrum men livskraft bygger också på lokal särprägel

Åbo centrum avfolkas. Också ÅU har rapporterat om tomma affärslokaler och butiker som stänger eller flyttar verksamheten till stora köpcentra.
Att Åbo växer och numera har över 200 000 invånare syns tydligen inte i stadskärnan, där det rimligtvis också borde vimla av unga människor i den här livliga universitetsstaden.
Att centrum förändras är ändå inget nytt fenomen.
Under den senaste dekaden har miljön vid åstranden fått ett uppsving av Biblioteksbron, av krogar och kaféer, promenadstråk, restaurangbåtar och festivaler.
Torget har äntligen fått sitt ansiktslyft, liksom Stockmanns varuhus. Och Universitetsgatan blev gågata med ambitionen att koppla ihop den med torget och ån till ett stråk för flanörer, med domkyrkan som körsbäret på toppen.
En stark centrummagnet stavas hippa loppmarknader. Tidigare var loppisar och second hand-affärer ett tecken på utförsbacke och en uppgiven hyresmarknad. I dag står de för hållbarhet, unika fynd och medvetna konsumenter. Det senaste tillskottet är brittiska Beyond retro som i somras öppnade i Hansakvarteret.
Men faktum är att allt fler verkar ha allt färre orsaker att ta sig till centrum, vilket märks i många större städer världen över.
Distansarbetet ökade under pandemin och minskade på behovet av kontorsutrymmen. Näthandeln fick en rejäl skjuts framåt vilket drabbade framför allt små affärer. Inflationen och höjda levnadskostnader har gnagt på köpkraften. Stormarknader och köpcentra utanför centrum drar framför allt bilburna kunder som lockas av gratis parkering. Turisternas antal har minskat.
Som Åbospecifik orsak kan nämnas att armbrytningen kring parkeringsanläggningen under torget blev en alltför utdragen affär. Under den segslitna processen hann centrum och omvärlden uppdateras. Och en p-grotta drar inte i sig folk till stan även om den ökar tillgängligheten. Det behövs andra lockbeten.
I Helsingfors har ett trettiotal fullmäktigeledamöter lämnat in en motion om att öka antalet bostäder i centrum för att få liv i huvudstaden. De föreslår att en del byggnader som nu används som kontor ska konverteras till bostäder. Borde Åbo tänka i samma banor?
Eller borde den stora idrottsarenan byggas på Trätorget i stället för på Bangårdsgatan, i stil med Tammerfors arena? Orealistiskt javisst, men kreativa idéer kan behövas.
Vi – och stadsplanerarna – måste förstå hur samtidens och framtidens behov ser ut för att kunna skapa ett levande trivselcentrum.
Den stora utmaningen ligger i digitaliseringen och vad den innebär. Vad händer om de flesta arbetstagare helt slutar pendla till jobbet? Om vi slutar gå på teater och krog? Om bilarna försvinner? Eller om fler familjer vill bo centralt? Hur ser centrum ut då – mer eller mindre dynamiskt?
Stadens centrum är inget självändamål utan bygger på en fungerande formel för service, kultur, trafik, arbetsplatser, bostäder, sevärdheter, gröna oaser, historia och upplevelser som ska betjäna människor på bästa möjliga sätt.
I slutändan är det invånarna och besökarna som definierar hur lockande stadskärnan är.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.