Förflytta dig till innehållet

Glasben kan bli verklighet om bara några år

På fem minuter var presenterar åtta forskare åtta uppfinningar. En liten jury lyssnar och ställer sedan frågor.
Det kallas för att pitcha och för forskaren gäller det att presentera sin idé kort och koncist, redogöra för produktens eller idéns marknadspotential och helst göra det, om inte underhållande så åtminstone på ett sätt som gör att idén är lätt att ta till sig.

I juryn satt Anna-Greta Nyström, lektor i internationell marknadsföring vid Åbo Akademi, Juha Achrén från Turku Science park och Timo Ketonen från Aboa Advest. Foto: Monica Forssell


Åbo Akademis idétävling Innovations Catalyst ordnades första gången i fjol. I årets jury ingick Anna-Greta Nyström, lektor i internationell marknadsföring vid Åbo Akademi, Juha Achrén från Turku Science park och Timo Ketonen från Aboa Advest.
Totalt fick idétävlingen i år in 17 ansökningar och 8 valdes ut till finalen som gick av stapeln i Åbo på onsdagen. I år delade Stiftelsens för Åbo Akademi forskningsinstitut ut hela 50 000 euro åt de fyra bästa uppfinningarna.

Benräddare fick första pris

Den största potten på 25 000 euro gick till Peter Uppstu doktorand inom teknisk polymerkemi vid Åbo Akademi och Laura Aalto-Setälä doktorand inom oorganisk kemi för projektet Bone Savers, på svenska ungefär Benräddare.
– Vi behandlar stora bendefekter med nedbrytbara implantat som återbildar benvävnaden, förklarar Uppstu. Implantaten görs av bioaktivt glas och nedbrytbara polymerer.

Peter Uppstu i färd med att beskriva vad idén med glasimplantat går ut på. Foto: Monica Forssell


Bioaktivt glas används redan i dag inom kirurgin, men då i granulformat, det vill säga som små partiklar eller injicerbar massa.
Uppstu och Aalto-Setälä har nu för första gången lyckats tillverka mekaniskt starka implantat av det kliniskt använda bioaktiva glaset, som dessutom har ett unikt hölje.
– Jag är väldigt glad. Nu kan vi jobba vidare på det här, säger Uppstu som jobbat med projektet sedan 2014, om priset.

Traditionella metoder smärtsamma

Pengarna kommer att användas till att vidareutveckla implantatet och i bästa fall kan det finnas glasimplantat på marknaden redan om några år.
De nuvarande teknikerna för att behandla stor bendefekter, alltså benbrott, är både dyra och smärtsamma, säger Uppstu.
– Den inducerande membrantekniken, där man tar ben från något annat ställe på patientens kropp för att ersätta det ställe där ben saknas, förorsakar smärta på det ställe där benet tagits i från. En annan behandlingsmetod är att använda externa fixeringsanordningar, men också den metoden är smärtsam.

Hongbo Zhang, forskardoktor i läkemedelsutveckling och diagnostik, pitchade om smarta andningsskydd. Foto: Monica Forssell


Med ett glasimplantat behöver man inte använda patientens eget ben utan implantatet, som tillverkas i ett laboratorium, gör att benvävnaden växer tillbaka.
Ännu har man inte provat implantatet på människor men nog på djur och då har det fungerat väl.
– Det här är en väldigt lovande produkt, anser både läkare och företagsexperter, säger Uppstu. Den största utmaningen nu är att skapa en sådan design att implantatet går att använda kliniskt.Vi måste också bevisa att implantatet fungerar på människor och gärna även vid mycket stora bendefekter, det vill säga benbrott på upp till
20 centimeter.
Projektet är ett samarbete mellan ÅA och Nina Lindfors forskargrupp vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Professor Ronald Österbacka, specialforskare Thomas Nyholm, doktorand Peter Uppstu och forskardoktor Hongbo Zhang och deras team delar på 50 000 euro. Foto: Monica Forssell


De tre andra uppfinningar som juryn belönade var ett andningsskydd i form av en genomskinlig mask med ett externt filter som går att tvätta, en studie i den yttre membranen av gram-negativa bakterier och ett forskningsprojekt som går ut på att förbättra diagnosticeringen och behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter