Gick Åbo universitet ut med vilseledande information om bipolär sjukdom? – psykiater varnar för livsfarliga konsekvenser

Åbo universitet går ut med vilseledande information om bipolär sjukdom. Det hävdar erkända finländska psykiatrer efter att Åbo universitet och en forskare vid universitetet nyligen gick ut med att orsakerna till bipolär sjukdom är klarlagda.
I ett pressmeddelande, som citerats av flera medier, redogör universitetet för docenten i evolutionspsykologi Markus J. Rantalas och hans forskarteams hypotes beträffande mekanismerna bakom bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom är en allvarlig psykisk sjukdom som orsakar mani och depression.
Västerländsk livsstil bakom?
Det som Rantala och hans team i korthet slår fast är att det är den västerländska livsstilen som orsakar bipolär sjukdom.
Men att påstå något sådant är både fel och vilseledande, anser Hasse Karlsson, psykiater och professor i psykiatri vid Åbo universitet. Karlsson är en av tre erkända psykiater som i en insändare kritiserar Rantalas forskning i Helsingin Sanomat (30.1).
De har inte forskat i en enda patient eller en enda mekanism eller behandlingsmetod. Det här är bara en hypotes och inte vetenskaplig fakta.
Hasse Karlsson
Rantalas hypotes är att kronisk stress och en konstant låggradig inflammation förorsakar störningar i människans inre klocka. Enligt forskarna finns det ett klart samband mellan graden av inflammation i kroppen och hur kraftiga symptom en person som lider av bipolär sjukdom får.
Rantala hävdar också att forskningen hittills har överdrivit genernas betydelse och att man istället borde fokusera mera på vilken betydelse livsstilen har.
– De hänvisar till mekanismer som man har känt till i tjugo år, säger Karlsson. De bara presenterar informationen på ett nytt sätt. De har inte forskat i en enda patient eller en enda mekanism eller behandlingsmetod. Det här är bara en hypotes och inte vetenskaplig fakta.
Enligt Karlsson är det mycket möjligt att livsstil kan vara en bidragande faktor i bipolär sjukdom.
– Men det finns inga belägg för att livsstil skulle orsaka sjukdomen, hävdar Karlsson.
Att det finns ett samband mellan inflammation i hjärnan och bipolär sjukdom har klarlagts redan tidigare, men sambandet har påvisats bara i trettio procent av fallen.
– De drar kurvorna mycket raka trots att det handlar om komplicerade saker, säger Karlsson som är rädd för vilka konsekvenser påståendena kan få.
Hög risk för självmord
– Orsaken till vår kritik är att det handlar om en jätteallvarlig sjukdom. Femton procent av dem som insjuknar i bipolär sjukdom begår självmord. Om man gör stora förändringar i behandlingen eller till exempel själv fattar beslut om att sluta äta medicin så kan det ha livsfarliga konsekvenser.
Karlssons och hans kollegers syn på bipolär sjukdom är att orsakerna bakom sjukdomen inte är klarlagda och att det krävs både medicin och sunda levnadsvanor för att kunna leva ett normalt liv.
– Alla de komponenter som Rantala tar fram som nya saker är redan nu med i behandlingsmodellerna. Poliklinikerna har grupper för patienter med bipolär sjukdom där sömn, kost, motion, stresshantering med mera alltid diskuteras.
Forskare: Motstånd hör till saken
Markus J. Rantalas, Severi Luotos, Javier Borraz-Leons och Indrikis Krams vetenskapliga artikel om orsakerna bakom bipolär sjukdom har publicerats i tidskriften Neuroscience and Biobehavioral Reviews.
Enligt Rantala har artikeln genomgått en noggrann granskning av erkända forskare samt tidningens chefredaktör.
– Vi har tillräckliga bevis för att kunna påstå att orsakerna bakom bipolär sjukdom är klarlagda, säger Rantala.
Rantala förklarar dock att det man nu presenterat är en modell för de bakomliggande orsakerna och att den här modellen ännu ska testas. Enligt honom hör det till att nya rön kritiseras och ifrågasätts.
– Det är inte ovanligt att en ny teori kritiseras.
Tja, om man läser Karlssons och hans kollegers insändare i HS så lägger de nog en stor del av ansvaret för möjliga förhastade slutsatser på journalisterna som tolkat Rantalas uttalande okritiskt, från modell och teori till ovedersägliga fakta. Ett alltför vanligt felslut i pressen!