”Ghostbusters” söker pinade själar i ny pjäs som har premiär i Dalsbruk

– Äntligen ska vi ha premiär! säger Rövarteaterns regissör Sofia Törnqvist, då hon tillsammans med andra involverade träffar pressen i det gamla Tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk.
Detta ”äntligen” är verkligen befogat, eftersom man i fjol blev tvungen att ställa in pjäsen på grund av pandemin.
Samma pjäs, Spökhuset i Dalsbruk, är aktuell i år. Men eftersom det händer så mycket både i stora världen och på Kimitoön och i Dalsbruk, har pjäsens författare Juha Ruusuvuori fått revidera texten en del.
En rykande aktuell pjäs kan alltså väntas.

Pjäsen handlar om en grupp ghostbusters som reser genom historiska ställen i Dalsbruk och söker pinade själar. Det blir en helkvällspjäs på två timmar inklusive paus.
– Det är en varierande pjäs med action, skuggspel och musik, utlovar Törnqvist.
Utöver det här blir det både spänning och komik. Spökhuset i Dalsbruk är en familjepjäs, men den lämpar sig inte för de allra minsta.
64 åskådare kan man ta in i Tackjärnsgjuteriet – den äldsta bevarade industribyggnaden här på masugnsområdet i Dalsbruk.

Ruusuvuori säger att han från början tänkt sig en mer folkloristisk pjäs, men valde sedan ett lättsammare grepp.
– Folk går på sommarteater för att skratta, konstaterar han.
Spökhistorier och kommunalpolitik
Storyn bygger på lokala spökhistorier och sägner, där en dos kommunalpolitik finns invävd. Det handlar om utveckling och visioner och till det behöver man förstås en konsult.
Träbåten bak på scenen visar att det är i Dalsbruks hamn man befinner sig – åtminstone under en del av händelseförloppet.
Sju skådespelare och en musiker (Peter Nyman) medverkar. Fyra av dem har stått på scenen förut, tre är helt nya medan tre har stått på Rövarteaterns scen förut.

Premiären går av stapeln på tisdag (21 juni) och efter det ges ytterligare sju föreställningar fram till den 3 juli. För biljettförsäljning anlitar man för första gången Lippu.fi och försäljningen har enligt Ruusuvuori fått en bra start.
Smidigt på två språk
Liksom Rövarteaterns senaste sommarpjäs, Mordet i Glashyttan, är den här tvåspråkig. I finlandssvenska teatersatsningar torde det vara rätt ovanligt, om inte unikt, att så här friskt blanda svenska och finska.
Några direkta översättningar är det inte frågan om, men av sammanhanget kan även den med en knapphändig skolsvenska eller -finska förstå allt.
Också övningarna går på två språk – liksom på annat håll på Kimitoön talar man det språk man kan bäst och byter flexibelt då det känns rätt eller behövligt.
Gemenskap för nyinflyttade
Två av dem som är helt nya på scenen är också relativt nyinflyttade i Dalsbruk. Vuokko Mustonen flyttade till orten från Tusby för ett par år sedan.
– Det har varit min dröm att få stå på scenen, säger Mustonen.
Hennes första bekantskap med Kimitoön var genom ett sommarjobb år 2019, då hon blev imponerad av orten – av miljön, av de äkta invånarna och den levande tvåspråkigheten.
I pjäsen spelar hon Paula, som tillsammans med Pirjo (Sofia Koistinen), driver ett spökserviceföretag med uppgiften att se till att det inte spökar i Dalsbruk.
– Strävan är att få mer turister, men spökena stör, tillägger Sofia Koistinen, Dalsbruksbo sedan ett år tillbaka.
Koistinens dröm om ett havsnära boende förde henne till orten i våras.
– Vi kallar båda det här för paradisön, säger Koistinen, som själv uppskattar naturen, havet, invånarna, kulturen och småskaligheten.

Bekanta på scenen och nya ansikten
Bland övriga medverkande finns danskonstnär och -lärare Marianne Petters i rollen som en sträng konsult/ingenjör. Som van koreograf njuter Petters av att få ingå i en koreografi som är skapad av någon annan.
Bekanta från Rövarteaterns scen sedan förr är Petra Höglund – nu i rollen som kommunens utvecklingschef, samt Fanny Stenström och Jarl Hohenthal som driver glasblåseriet i samma byggnad. De två sistnämnda i hemlighetsfulla roller som inte avslöjas på förhand.
Otto Bruun är ny på scenen och spelar rollen som Karma-Erkki – byns hippie.
Rövarteatern grundades i Dalsbruk år 2017 och koncentrerar sig på sommarteaterverksamhet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.