Förflytta dig till innehållet

Generationsskifte hägrar för Hitisaffär – nästa Holmström förbereder sig på att ta över

Emilia Örnmark
Två kvinnor i en affär vid kassan
I Holmströms lanthandel i Hitis. Birgitta Holmström (t.v.) och Maria "Mia" Weurlander-Holmström som står i beråd att ta över verksamheten.

Att hitta någon som vill ta över det egna företaget då man själv vill trappa ner kan vara ett dilemma. Men för Holmströms Lanthandel är det här problemet nu löst.

Under hösten har kunderna kunnat träffa på Maria ”Mia” Weurlander-Holmström i butiken. Det är den nuvarande företagaren Birgitta Holmströms svärdotter, som inom en snar framtid tar över företaget tillsammans med Tor-Björn Holmström.

De tre förklarar att allting gått väldigt fort gällande det här nu under hösten, och några detaljer gällande generationsskiftet eller någon klar tidtabell finns inte än.

– I sex år har jag varit här under veckoslut och somrar. Det är ju hit jag vill, här trivs jag. Jag behöver inte hela världen, jag behöver inte shoppa. Dessutom är jag en naturmänniska, säger Mia om sitt val.

Man och kvinna på en butikstrappaEmilia Örnmark
Tor-Björn Holmström och Maria ”Mia” Weurlander-Holmström på butikstrappan i Hitis.

Än har de en lägenhet kvar i Kyrkslätt, men snart blir Hitis den huvudsakliga boningsorten.

Just nu pågår en inlärningsperiod, då Birgitta delar med sig av den omfattande kunskap hon har samlat på sig under de många åren i butiken.

– Det här är en stor grej för mig. Jag tycker ju så mycket om butiken, säger Birgitta.

Hon kommer dock inte att lämna Hitis och butiken, utan förblir skriven i skärgården. Hon har gett sig själv titeln ”ständig vikarie”.

Bakgrund från lanthandeln och som företagare

Helt handfallna står dock inte de framtida butiksvärdarna. Tvärtom. Förutom att Tor-Björn har vuxit upp i butiken och också drivit den själv i några år, så har Mia en diger bakgrund som företagare.

Innan hon hinner redogöra för den avbryter vi intervjun en stund – posten har kommit och då gäller det att registrera paketen genast, så att kunderna så snabbt som möjligt hämtar ut sina paket. Dessutom behöver dagens lunch tittas till.

Fram till oktober drev Mia en städfirma från Kyrkslätt, som rullade på rätt bra. Före det har hon jobbat inom kundservice på ett callcenter som team leader, men även inom it samt som florist i över tjugo år.

– Det här har vi planerat i många år, säger Mia om steget att ta över butiken.

Tor-Björn berättar att han har bott i Hitis redan i två år och driver ett företag inom byggbranschen här.

Just nu hyr paret en liten stuga utan så mycket bekvämligheter intill butiken, men en tanke finns om att renovera den lägenhet som finns uppe på butiksvinden.

lanthandel från utsidanEmilia Örnmark
Holmströms Lanthandel går snart över till nästa Holmström.

Birgitta har köpt hus på fastlandet

– Jag har äntligen hittat ett hus! säger Birgitta, som från och med nu bor halvtid i Dragsfjärd.

Den kritiska bostadsbristen ute på Hitis har långt varit den som satt käppar i hjulen för generationsskiftet – har man ingenstans att bo är det svårt att driva ett företag på plats i skärgården. Birgittas husköp blev verklighet så nyligen som för en vecka sedan och efter det blev det fart på omorganiseringarna.

– Efter fyra år i en enrummare på butiksvinden är det skönt med ett riktigt hem, konstaterar Birgitta.

Dock har hon bott i dessa trakter förut, där hon fram till 2019 drev Hostel Panget (numera Skärgårdshotell Merikruunu). Innan det var Birgitta företagare på Åland i tio år, men hon är också den som för 37 år sedan startade upp lanthandel i sin nuvarande form. Nu har Birgitta nog av att flytta.

– En sista gång ska jag ännu flytta, då blir det till servicehem Solglimten!

Förståelse för hur skärgårdsaffär funkar behövs

För att driva en affär i skärgården behövs en hel del specialkunskaper och framför allt en förståelse för hur en skärgårdsaffär fungerar. Utmaningarna ligger i de kraftiga variationerna i kundunderlag beroende på säsong, att varubeställningarna måste göras med noggrann omtanke och att det är ont om utrymme.

– Mest utmanande är nog beställningarna, för att få allting att rulla. Vintertid ska man ha tillräckligt, men inte för mycket, säger Mia.

I nyckelposition är utrymmena för kyl- och frysvaror – det är förstås fatalt om man beställer in mer än vad som får plats.

– Jag har jobbat upp sortimentet här, nu är det ganska brett. Det är sådant som drar folk, och priserna är faktiskt inte alltid högre ute i skärgården, säger Birgitta.

Inne i en bybutik med välfyllda hyllorEmilia Örnmark
Sortimentet är brett och det gillar kunderna.

Flera ben att stå på

Man kan också komma in på lunch i butiken under vinterhalvåret. Så här kan man använda butiksvaror som inte går åt, i stället för att vara tvungen att slänga dem. Antalet lunchgäster varierar från fem till femton per dag.

I butiken finns också Vikinne – ett litet kafé med alkoholrättigheter.

Förutom Mia jobbar ytterligare två personer i butiken: Vilija från Litauen och Nils från Frankrike.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter