Förflytta dig till innehållet

Generalkonsulatets framtid är öppen – ägaren Senatsfastigheter utreder olika alternativ

Arkiv/Sari Sarelius
en stor tegelbyggnad
Rysslands generalkonsulat överlåts till fastighetsägaren Senatsfastigheter på lördag. Bolaget söker nu en ny hyresgäst eller en köpare.

Senare i höst ska generalkonsulatets ägare Senatsfastigheter fatta beslut om vad man gör med byggnaden efter att det stängs den 1 oktober.

Innan dess ska fastigheten granskas och gås igenom av både myndigheter och oss, säger Marko Härkönen som är direktör för Senatsfastigheters fastighetsutveckling- och försäljning.

– Det har knappast gjorts några stora investeringar i fastigheten och den är sannolikt i ganska samma skick som den var år 1974 då den byggdes.

– Därför måste vi först gå igenom den och göra en fastighetsbesiktning. Av säkerhetsskäl ska också myndigheterna kontrollera vad som finns där inne.

ett flak med bråteSari Sarelius
Generalkonsulatets personal tömmer sin arbetsplats. I flaket finns bland annat mattor, stolar och ett barnbadkar.

I första hand utreder man om någon statlig myndighet har användning för byggnaden. Om inte, kan det bli aktuellt att sälja den på fria marknaden. Vi vill i alla fall inte att den står tom, säger Härkönen.

– Det finns olika alternativ. Platsen i närheten av Vårdbergsparken är vacker och fin och det finns säkert intresse för den. Det är också möjligt att riva fastigheten och genom planläggning hitta en ny användning för tomten.

Det gjorde Senatsfastigheter med Herkulestomten i hörnet av Martinsgatan och Östra Strandgatan där det i dag finns en parkeringsplats.

I kvarteret ska det byggas bostäder, kontor och affärer och som bäst pågår en planeringstävling för olika byggbolag som ska komma med förslag på idéer för kvarteret.

Marko Härkönen känner inte till detaljerna för hur själva överlåtelsen går till. Men det ordnas i alla fall ingen högtidlig ceremoni, säger han.

– Det blir nog en ganska avskalad procedur. Vi äger 8 600 fastigheter och generalkonsulatet bara en fastighet bland alla andra. Den väcker inga större känslor hos oss.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter