Förflytta dig till innehållet

Gemensamma skärmfria dagar ska leda till mindre telefon och mer lek för barn i Pargas

Både Gustaf Prost (till vänster) och Edward Laurén tycker att de skärmfria dagarna är rätt så bra. Foto: Patricia Torvalds


Föräldrar till barn i Skräbböle skola i Pargas har tagit initiativ för att minska barnens skärmtid genom att införa gemensamma ”skärmfria dagar”.
– Nu om aldrig förr krävs det en hel by för att uppfostra ett barn, konstaterar Pia Prost som hör till den grupp föräldrar som infört de gemensamma skärmfira dagarna i sin familjs vardag.

Roligare att lämna telefonen om man inte är ensam

En gemensam skärmfri dag innebär att flera familjer valt att hålla samma dagar fria från teknologi. Fördelen med det här systemet är att barnen kan träffas och leka tillsammans.
Om ett barn har en skärmfri dag medan klasskamraterna får ha sina telefoner och konsoler uppstår det lätt konflikter.
– Det blir som två straff då man inte får spela och det inte finns någon att leka med, konstaterar Prost.

Allmän oro för barnen ledde till samtal under föräldramöte

Initiativet till de gemensamma dagarna uppstod efter att man hemma hos familjen Prost insett svårigheterna med att begränsa sonen Gustaf Prosts speltid. Något som även inverkade var att Prost och hennes man hört andra föräldrar oroa sig över sina barn.
– Min man tog upp det här på ett föräldramöte och efter det var det fem föräldrar som tyckte det lät som en bra idé, berättar hon.

Även barnen ser något positivt i initiativet

Det är inte endast föräldrarna som ser fördelarna med en paus från spel och annan teknologi.
Både Gustaf Prost och Edward Laurén, som går i årskurs fem i Skräbböle skola, tycker det känns bra att komma bort från spel och sociala medier ibland.
– Det är avslappnande att inte hela tiden titta på en skärm, konstaterar Gustaf Prost och Edward Laurén håller med.

Edward Laurén (till vänster) och Gustaf Prost anser att för mycket skärmtid kan leda till onödig ilska och bortglömda läxor. Foto: Patricia Torvalds

Mer tid för sport och familj

Under en skärmfri dag tvingas barnen hitta på annat att göra. För barnen i familjerna Prost och Laurén innebär det här mer tid utomhus.
– Vi håller på med sport och går på träningar, berättar Edward Laurén.
Mindre skärmtid betyder även mer tid med familjen.
– Det ökar gemenskapen om man ser till att göra till exempel mat tillsammans, menar Pia Prost.

Låser in telefonen i vapenskåpet

En del dagar kan det vara jobbigare för barnen att klara av frestelsen och då har vissa föräldrar valt att helt plocka bort teknologin.
– Ibland har vi låst in alla telefoner och konsoler i vårt vapenskåp som endast min man har nyckeln till, skrattar Edward Lauréns mamma Anette Laurén.
Ofta är det barnen själv som är de bästa övervakarna i och med att de håller koll på varandra i skolan.
– Då det är spelfri dag påminner vi varandra i skolan, förklarar Gustaf Prost.

Även barnen oroar sig för sina vänner

Att föräldrar är oroade för sina barn och den tid de spenderar på att spela och på sociala medier är vida känt, men i Pargas har man märkt att även barnen oroar sig för sina vänner som blir allt mindre tillgängliga.
– Vissa av barnen var villiga att börja med spelfria dagar eftersom de var oroliga för sina kompisar som valde bort att leka och umgås och spelade i stället, berättar Pia Prost.

Gustaf Prost (till vänster) och Edward Laurén anser att det kan vara svårt för vuxna att hålla helt skärmfria dagar då de behöver teknologin i sina jobb men att de kunde begränsa sin skärmtid hemma. Foto: Patricia Torvalds

Alla spenderar för mycket tid med sina telefoner

Gustaf Prost och Edward Laurén hör till de barn som anser att många människor spenderar för mycket tid vid diverse skärmar.
– Vissa gör nog det, tror Gustaf Prost.
– De flesta tror jag, fyller Edward Laurén i.

Spel är inte alltid något negativt

Spel behöver heller inte vara något uteslutande dåligt. Många av de populärare spelen är sociala och låter barnen umgås med varandra samtidigt som de tvingar dem öva upp sina språkkunskaper.
– Det finns många goda sidor med spelen, bland annat har Gustaf lärt sig flytande engelska. Det handlar om att begränsa på rätt sätt, funderar Pia Prost.
Patricia Torvalds

Dela artikeln

En kommentar: “Gemensamma skärmfria dagar ska leda till mindre telefon och mer lek för barn i Pargas

  1. Göran Ek skrev

    Hur många av de som är idag föräldrar var inte hos kompisar och spelade spel tillsammans på datorn/nintendo/sega/playstation…. dvs. en tid före internet. Nog var det på sitt vis bättre då ingen hade telefon med kamera och ”sociala medier” vart man än var och inga pinsamma foton finns från den tiden 🙂
    Jag och kompisarna satt och spelade strategispel mot varann eller så var det att ta livet av varann i gamla hederliga Doom och flera år senare Quake om man orkade släpa datorn med sig. Annars blev det spel som man kunde vara fler i samtidigt eller turades om.
    Någon idioti kallat skärmtid var det ingen som kände till, blev att äta kall mat om man tappade tiden 🙂
    Någon förälder hade förbjudit sin son att spela våldsamma spel, gissa vem som var alltid hos andra och spelade samt gömde spel på datorn hemma? Förbud är oftast mer lockande och är mer eller mindre till för att brytas.
    Som sagt så kan det ibland vara bättre att barnen är hemma hos någon kompis och sitter inne och spelar än att är ute och kanske förstör något. Var det vackert väder så var man ute och var det en riktig vinter med snö så var det t.ex pulkabacken som gällde, för att sedan gå hem till någon och fortsätta spela 🙂
    Tyvärr har man inte mera tiden att spela dessa extremt långa rollspel mer än lite nu och då. Mobilspel är inga riktiga spel, de är bara tidsfördriv när man väntar på bussen eller åker lokalbuss.
    Ett större problem än ”skärmtid” är faktiskt mikrotransaktioner och lootboxes, se till att bankkortet inte automatiskt godkänns om era barn får låna telefonen ibland. Dessa mikrotransaktioner och lootboxes är en cancer för spelindustrin som har förstört flera spel och gett överraskningar åt många.
    Gällande telefoner så borde nog vi vuxna själva se oss i spegeln innan man begränsar barnen. Som t.ex att INTE använde telefonen när man kör bil, inte stirra på den när man går och blir nästan påkörd av en bil eller cyklist eller går mot en lyktstolpe…. Man ser ganska ofta dessa zombier med hörlurar i öronen som inte ser var de går eller cyklar. Barnen bara apar efter vad de större aporna gör.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter