Gasum invigde moderniserad anläggning i Toppå – producerar bränsle för 125 gasdrivna långtradares årliga behov

Energibolaget Gasum har startat produktionen av flytande biogas i sin anläggning på Toppå avfallscentral i Åbo.
– Anläggningen i Åbo är ett modellexempel på cirkulär ekonomi. Den möjliggör en betydande minskning av koldioxidutsläpp i sektorer där behovet är som störst, säger Gasums vd Johanna Lamminen.
Anläggningen byggdes 2008 men har senare moderniserats och utvidgats. Den senaste ombyggnaden innebär att enheten nu är den första av sitt slag i Finland som producerar flytande biogas, LBG, för vägtrafikens, industrins och sjöfartens behov.
– Det är anläggningar som den här som vi borde får fler av i Finland och övriga Europa, säger Lamminen.
Biogasdrivna fordon har klart mindre koldioxidutsläpp än fordon som körs med fossila bränslen.
Biogas bildas vid nedbrytning av organiskt material. Som råvara använder anläggningen i Åbo 130 000 ton bioavfall och avloppsslam från Kakolabackens reningsverk.
Den LBG-energimängd som produceras motsvarar den årliga bränsleförbrukningen för 125 långtradare eller 5 000 personbilar.
– Det här är nyaste nytt, high-tech, och utgör en betydande öppning på den finländska marknaden, säger Ari Suomilammi, direktör för cirkulär ekonomi vid Gasum.

Den ökade gasproduktionen bidrar till en växande marknad för gasdrivna fordon. Regeringen har också beslutat om ett stöd till transportbolag för köp av gasdrivna tunga fordon under åren 2020–2022.
– Efterfrågan på biogas växer och vi letar hela tiden efter nya möjligheter att öka vår produktionskapacitet. Vår anläggning i Åbo är ett strålande exempel på hur cirkulär ekonomi kan förverkligas, säger Johan Grön, direktör för affärsområdet biogas på Gasum.
Gasum har femton biogasanläggningar i Finland och Sverige. Bolaget utvidgar som bäst flera av dessa och bygger också helt nya anläggningar. Projektet i Åbo har varit en del av regeringens Sipiläs spetsprojekt.
Gasums anläggning är ett konkret exempel på hur avfall kan återanvändas, sade miljö- och klimatminister Krista Mikkonen då hon invigde anläggningen på distans. En biprodukt är ammoniakvatten, som kan användas inom kemisk industrin och som råvara för näringsämnen för lantbruket.
– Under de 25 år jag har varit i politiken har det talats om biogas. Det är på tiden att vi nu tar längre steg för att främja energiformen.

Byggdes av Biovakka
Anläggningen i Toppå byggdes av företaget Biovakka 2008, en biogasföregångare i Finland.
Företagets första anläggning, som byggdes i Vemo 2004, gjorde biogas av grisspillning och annat biologiskt nedbrytbart avfall, främst från livsmedelsindustrin.
Biovakka blev Gasums partnerföretag 2009 och köptes senare av Gasum.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.