Förflytta dig till innehållet

Gäster från Tanzania fick hjärtligt mottagande i Kimitoskola – den vänskapliga miljön väckte reaktioner

Emilia Örnmark
Ett klassrum där man ser elever bakifrån samt några vuxna från Tanzania.
Hos åk 4 i Amosparkens skola, Kimito. Delegationen från Tanzania hänger med på en lektion som inleds med repetition av ordklasser. Längst fram klasslärare Susanna Granroth.

En inblick i skol- och dagisvärlden i Finland, samt en uppfattning om hur aktörer inom socialt arbete jobbar – det är målet med det besök en lärar- och studentgrupp från Mwanza i Tanzania just nu gör i Åbo och Kimitoön.

Värd för den tanzaniska delegationen är Yrkeshögskolan Novia.

Två lärare och tre studerande från Mwanza anlände till Finland i onsdags och stannar fram till torsdag den här veckan. På fredagen besökte delegationen Kimitoön, där de bekantade sig med verksamheten vid Silva daghem och vid Amosparkens skola i Kimito.

– Bemötandet var helt fantastiskt! Vi hade förvarnat om att det finns en del främlingsfientlighet i Finland just nu och att kommentarer kan förekomma. Men barnen kom fram för att hälsa och göra high five, och ville ställa frågor – till och med på engelska, säger en imponerad Johanna Wikgren-Roelofs från Yrkeshögskolan Novia.

Hon har hand om besöket från Novias sida tillsammans med Lilian Nordell.

I Silva fick besökarna en glad dansstund tillsammans med de yngre barnen, åt skollunch, fick följa med lektioner i två årskurser och fick information om det finländska skolsystemet och elevvården.

”Man ser att lärarna älskar sitt jobb och därför gör de jobbet bra”

ÅU:s reporter får en kort pratstund med Frank D. Samson, Noela Aloyce Ngowi och Noela Moses Nyaronga.

Skillnaderna mellan ländernas skolsystem och kulturer är så stora och förutsättningarna så olika att en jämförelse inte helt lätt låter sig göras.

Starkt reagerar de på att eleverna tilltalar lärarna vid förnamn, vilket är otänkbart i Tanzania. De reagerar också på lärarnas vardagliga klädsel.

Nyaronga lyfter som positivt den vänskapliga miljön och det nära förhållandet mellan lärare och elever.

Ngowi tycker att undervisningsmetoderna är trevliga.

– Då grupperna är så små blir allting på ett mera individuellt plan, säger hon.

Vidare lade hon märke till lärarnas attityd.

– Man ser att de älskar sitt jobb och därför gör de jobbet bra!

Tre personer från Tanzania i ett klassrumEmilia Örnmark
Frank D. Samson, Noela Aloyce Ngowi och Noela Moses Nyaronga bekantar sig med det finländska skolsystemet.

Samson lyfter fram sin syn på den finländska inställningen till förskola och skola: Allting måste inte vara så svårt och allvarligt hela tiden – det går bra att blanda in roliga aktiviteter.

– Här gör man väldigt mycket praktiskt, vilket ju också ställer krav på faciliteterna, konstaterar han.

Det vore sällan ens möjligt i Mwanza, där en liten klass är en med femtio elever. Vanligen är elevantalet i en enda klass upp till hundra.

Föredrar skoluniformer

Det Nyaronga gärna tar med sig från det finländska skolsystemet till Tanzania är samarbetet mellan samhället och skolan och mellan föräldrarna och lärarna samt de praktiska inslagen i undervisningen.

Lektionerna hemma i Mwanza har enligt de studerande ganska långt fokus på läraren som skriver på tavlan.

Men en sak vill de i alla fall lyfta som bättre i Tanzania: skoluniformerna. De ger ett mera jämlikt utgångsläge.

Vuxna sittande och stående i ena utkanten av ett klassrum. Emilia Örnmark
I Amosparken. Vid fönstret Annalena Röblom (till vänster), som tog emot delegationen i Kimito, och Johanna Wikgren-Roelofs från Novia. Sittande längst bak till vänster: Lilian Nordell från Novia.

Också äldrevård på schemat

Förutom besöket på Kimitoön finns på delegationens schema bland annat en lektion om äldrevård, besök hos ett äldreboende, hos Tyttöjen Talo i Åbo och ÅUCS där man träffade en socialarbetare.

– Den här veckan är fokus på äldre. Deras önskan var att få hälsa på vid ett serviceboende. De är skeptiska till att placera äldre på boende, att vårda äldre är något som hör till familjen, säger Wikgren-Roelofs.

Likartade problem

Halvvägs in i besöket förvånas Wikgren-Roelofs över hur likartade problemen ändå är i Finland och i Tanzania.

– Det mänskliga är förvånansvärt lika, även om våra samhällssystem är olika. Bägge länder har bland annat våld i nära relationer, alkoholproblem och mental ohälsa. Människor behöver stöd med ganska samma saker.

Ett Team Finland Knowledge-projekt

Besöket förverkligades inom ramen för projektet Global Social Workers of the Future (2022–2024). Det här är ett så kallat Team Finland Knowledge-projekt, som administreras av Utbildningsstyrelsen i Finland. Projektet finansieras av utrikesministeriet och har en budget på cirka 46 000 euro (2022–2024).

Målsättningen med projektet är global kompetensutveckling inom vardera partnerskolan och ökad kunskap och förståelse för det sociala arbetet i Finland och Tanzania.

I våras besökte Lilian Nordell och Johanna Wikgren-Roelofs Mwanza och St. Augustine University of Tanzania.

Resan beskriver de i en rapport som en ögonöppnande erfarenhet som bidrog till professionell tillväxt hos både lärare och studerande, gav nya perspektiv på socialt arbete och en större förståelse för icke-västerländska levnadsförhållanden och för hur civilsamhället fungerar på andra sidan ekvatorn.

Lärarutbytet omfattade åtta dagar i staden Mwanza, medan studerande stannade en månad för att praktisera vid en organisation som arbetar med stöd till barn, unga och familjer i utsatta livssituationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter