Förflytta dig till innehållet

Gas och olja minskar inom el- och värmeproduktion men ökar som reservbränsle

Trots att användningen av olja och gas i produktionen av el och värme minskar. Däremot kan deras betydelse som reservbränslen till och med öka under de närmaste åren, det visar en ny utredning som beställts av Försörjningsberedskapscentralen.

Utredningen har gjorts av företaget Afry. Afry är ett bolag inom ingenjörs-, planerings- och konsulttjänster.

I en utredning som gjort på uppdrag av Försörjningsberedskapscentralen, Oljepoolen och naturgassektionen uppskattades, bland annat, användningen av importerade fossila bränslen fram till 2030 och 2040.

I dagsläget lagras olja och gas i företagens obligatoriska lager och statens säkerhetsupplag till en mängd som motsvarar fem månaders förbrukning.

Buffert för flera år

På grund av mål som gäller koldioxidneutralitet och stigande kostnader för fossila bränslen minskar användningen av importerade fossila bränslen i produktionen av värme och el. Det innebär dock även att volymen av bränslen som lagras också minskar.

– Inom energiproduktionen bör beredskapen utvidgas för att säkerställa en försörjningsberedskap på nuvarande nivå i framtiden, säger Niklas Armila, upprättare av utredningen på Afry, i ett pressmeddelande.

Utredningen rekommenderar att lagringsvolymen binds till en genomsnittlig förbrukning för flera år. Detta görs eftersom användningen av dessa under normala förhållanden framöver kommer vara relativt obetydlig men samtidigt kan variera mer från år till år.

– Vår styrka inom energiförsörjningsberedskapen har varit mångsidighet. Nu krymper antalet alternativ med energirevolutionen, vilket kan framhäva betydelsen av importerade fossila bränslen som reservbränslen, åtminstone på medellång sikt, säger Juha Vahlsten, produktgruppschef vid Försörjningsberedskapscentralen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter