Garvade businessrävar vill hjälpa skärgården på traven – lanserar ”Airbnb” för distansjobb

Kreativt arbete behöver kreativa och inspirerande miljöer. Skärgården behöver nya affärsmodeller, flera invånare och få utlopp för sin potential.
Ungefär så kunde man sammanfatta det som nygrundade företaget A’Pelago Experience med Timo Ketonen och Patrik Anckar vid rodret är ute efter.
De är två garvade finansrävar, entreprenörer och placerare som båda har kopplingar till den akademiska världen, skärgården och i dagens läge tillbringar stora delar av året här.
Det nygrundade bolaget är faktiskt det första gemensamma affärsprojektet för duon som känt varandra sedan de gick i Cygnaeus skola i Åbo.
”Airbnb” för distansjobb
Målsättningen är att skapa möjligheter att boka in sig för att distansarbeta antingen tillfälligt eller på längre sikt i ändamålsenliga utrymmen i skärgården – antingen för enskilda personer eller arbetsteam.
Det ska ske via en mobilapp, litet i stil med Airbnb, som Ketonen hoppas att man kan lansera redan i september i år.
– Vi har inga avsikter att bli fastighetsplacerare, utan är i första hand ute efter att skapa den digitala plattformen för förmedling av de här utrymmena, skapa nätverk och stöda skärgårdens redan existerande näringar, säger Anckar.

Airisto Marina är navet för verksamheten medan man fortfarande aktivt letar efter andra lämpliga faciliteter på olika håll i skärgårdsregionen.
– Vi har fått en del propåer redan och inser att vi inte kan nappa på alla alternativ, det första och främsta kravet är IT-förbindelserna, påpekar Anckar som berättar att man hört av sig såväl från Norrskata som från Jurmo.
Potentiella ställen för coworking-utrymmen har man redan nu en hyfsat bra uppfattning om och en del av kandidaterna för man förhandlingar med som bäst. Skärgårdscentrum Korpoström är en kandidat.
Devisen är ”view to create”. Det är omgivningen, men också förbindelserna som avgör.
– Vi kan inte ha monopol på världens vackraste skärgård, utan måste dela med oss, säger Anckar.
– Det vettiga skulle väl vara att man har 3–4 olika ställen med olika nivåer, allt från ställen där man i praktiken kan arbeta året om och till och med hålla seminarier till mindre ställen med ett eller några arbetsrum som kan vara i användning till exempel under sex månader av året – och olika mellanformer.
Goda förbindelser en förutsättning
För att man ska kunna arbeta i skärgården krävs det först och främst fungerande dataförbindelser, och där kommer samarbetet med Partel in i bilden.
Men förutom arbetsutrymmen ska man också kunna boka både catering och upplevelser via mobilappen som tar sikte på den internationella marknaden.
Här är utgångsläget ändå rent affärsmässigt, trots att ett hållbart tänkande och värnande om den unika skärgårdsmiljön finns med i bilden.
– Vi drömmer inte om att det här ska bli någon guldgruva för oss, men eftersom affärsmodellen ska vara hållbar kommer vi att ta ut en liten provision, säger Ketonen.
Distansarbete här för att stanna
Den främsta utgångspunkten för satsningen är att man de senaste åren kunnat slå fast att distansarbetet har kommit för att stanna.
Många vill jobba på distans om det är möjligt och också ur ett produktivitetsperspektiv har det i studier kunnat bevisas att en hybridmodell gör gott för produktiviteten.
Trots det vill man inte nödvändigtvis distansarbeta i ensamhet från det egna hemmet, utan i utrymmen med andra som eventuellt arbetar inom samma eller liknande branscher.
– För mig är den egna stugan ett slags oas, jag vill inte gärna blanda ihop vistelsen där med arbete, konstaterar Anckar.
De fem huvudsakliga målgrupperna
- ”Semesterzoomaren” som inte vill hålla sitt videomöte i segelbåtens pentry.
- Den urbana distansarbetaren som har en skärgårdskoppling.
- Lokala företagare som vill utvidga sina nätverk också internationellt.
- Startupföretag och företagare med en ekologisk förankring.
- ”Digitala nomader” i alla åldrar.
– Digitala nomader som till exempel kan jobba några månader här i skärgården, några månader i Berlin och fast några månader på Bali är en växande grupp i affärsvärlden. Det finns till och med hela familjer som lever enligt det här konceptet och som kopplar loss då det är läge.
Att valet föll på just Airisto som hubb för verksamheten ter sig naturligt av flera orsaker: förbindelserna är goda, här finns goda möjligheter till olika former av samarbeten kring faciliteter, catering och programutbud – och att det ligger nära Ketonen och Anckar rent geografiskt.
– Förutom att bidra med utrymmen kan vi också hjälpa företagen med att bygga sitt varumärke, påminner Anckar.
– Vår uppgift är att skapa plattformen och erbjuda den till de som har hand om den operativa verksamheten. Min dröm är att alla vinner på det här, säger Ketonen.
Vill göra livet i skärgården enklare
Visionerna tar inte slut här. En annan del av paketet, A’Pelago Initiative, ska göra skärgården mer hållbar. Siktet är inställt på produkter som gör livet i skärgården enklare.
Det första piloteventet ska gå av stapeln redan i början av augusti, alltså om en knapp månad.
Då står Airisto Marina som värd för tio arbetsteam från startup-samfundet Boost Turku som kommer att delta i ett slags miniversion av ”Draknästet”, där teamen får pitcha sina affärsidéer medan Ketonen och Anckar figurerar som domare.
Dessutom ska Ketonen föreläsa om styrelsearbete i startupföretag och Anckar om A’Pelago Experience.
– Teamen består av internationella team från bland annat Mexiko och Lettland samt studerande från högskolor i Åbo, berättar Ketonen.

Det första riktiga eventet för A’Pelago Initiative med huvudtalare ordnas i augusti nästa år, men platsen för det är ännu öppen. Mycket talar ändå för att också det kommer att ske i anrika Airisto.
– Vi har redan preliminära löften om huvudtalare och det blir åtminstone antingen Mårten Mickos eller Kaj Arnö, kanske till och med båda, men vi har också ett par andra namn på lut, säger Ketonen.
Också de här evenemangen ska ske i samarbete med lokala aktörer och delvis rikta sig till lokala aktörer och den breda allmänheten – de är inte meningen att vara slutna tillställningar för en liten krets.
Tack för positiv feedback till er alla som kommenterat min kolumn i lördags, samt artikeln och tagit kontakt med Patrik Anckar och mig. Vi fortsätter arbetet med den digitala plattformen vi utvecklar tillsammans med ett IT-företag i Åbo. Hoppeligen kan vi lansera den senast i höst. Vi jobbar långsiktigt med att ta fram nya tjänster i vår unika skärgårdsmiljö.
Ett intressant nytt annorlunda projekt, som säkert kommer att lyckas. Skärgården behöver alla nya idèr för att överleva och tillsammans med det arbete som Åbolands skärgårdsstiftelse gör, finns det förutsättningar för att det flyttar fast bosättning till skärgården. Men det behövs goda förbindelser både förbindelsebåtar, färjor och IT samt lämpliga bostäder.och oräddhet.
Tummen upp för skärgården!